Министарство одбране Републике Србије
 
04.10.2016.

Представљена монографија о Војногеографском институту



Представљена монографија о Војногеографском институтуПоводом 140 година постојања Војногеографског института, у Дому Војске представљена је Монографија која одсликава развој те значајне војне установе од њеног формирања до данас. На више од 220 страница, богато илустрованих фотографијама, у књизи је представљено „првих“ 140 година ВГИ, установе која се бави истраживачко-развојним и производним радом у областима геодезије, фотограметрије, картографије, географских информационих система, картографске репродукције, метрологије и других геодисциплина.
 
Представљајући својеврсну биографију ВГИ, уредница издања Мирјана Сандић је нагласила да су аутори дали јединствен приказ развоја установе од њеног оснивања до данас.
 
- Још током Првог светског рата ова установа је, својим топографским картама, дала велики допринос, како српској војсци, тако и савезницима. Радови на премеравању и изради топографских карата нису прекидани ни током преласка преко Албаније, ни на Крфу, као ни током пробоја Солунског фронта. Велико богатство Војногеографског института огледа се у његовом Архиву карата и других производа. Богатство представља и ова монографија у којој је, у неколико посебних целина, сажето 140 година постојања ВГИ, од првих штампаних до данашњих дигиталних геодетских карата, рекла је Мирјана Сандић.
 
О монографији су затим говорили њени аутори потпуковник др Радоје Банковић, који је истакао значај непрекидног школовања и стручног усавршавања геодетског кадра у развоју института, потпуковник др Славиша Татомировић, који је говорио о сарадњи ВГИ са сродним  цивилним и војним установама у земљи и иностранству и Дејан Ђорђевић који је истакао значај аерофотограметријских премера националне територије.
 
Присутнима се обратио и в.д. начелника Војногеографског института пуковник Зоран Срдић који је говорио о будућности Института и задацима који га очекују, оцењујући да ће припадници ВГИ својим радом и залагањем, остваривањем резултата који се очекују и даљим образовањем и усавршавањем оправдати поверење својих претходника и омогућити даљи напредак и развој установе и делатности својим наследницима.  
photoФОТОГАЛЕРИЈА