Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.10.2016.

Predstavljena monografija o Vojnogeografskom institutu



Predstavljena monografija o Vojnogeografskom institutuPovodom 140 godina postojanja Vojnogeografskog instituta, u Domu Vojske predstavljena je Monografija koja odslikava razvoj te značajne vojne ustanove od njenog formiranja do danas. Na više od 220 stranica, bogato ilustrovanih fotografijama, u knjizi je predstavljeno „prvih“ 140 godina VGI, ustanove koja se bavi istraživačko-razvojnim i proizvodnim radom u oblastima geodezije, fotogrametrije, kartografije, geografskih informacionih sistema, kartografske reprodukcije, metrologije i drugih geodisciplina.
 
Predstavljajući svojevrsnu biografiju VGI, urednica izdanja Mirjana Sandić je naglasila da su autori dali jedinstven prikaz razvoja ustanove od njenog osnivanja do danas.
 
- Još tokom Prvog svetskog rata ova ustanova je, svojim topografskim kartama, dala veliki doprinos, kako srpskoj vojsci, tako i saveznicima. Radovi na premeravanju i izradi topografskih karata nisu prekidani ni tokom prelaska preko Albanije, ni na Krfu, kao ni tokom proboja Solunskog fronta. Veliko bogatstvo Vojnogeografskog instituta ogleda se u njegovom Arhivu karata i drugih proizvoda. Bogatstvo predstavlja i ova monografija u kojoj je, u nekoliko posebnih celina, sažeto 140 godina postojanja VGI, od prvih štampanih do današnjih digitalnih geodetskih karata, rekla je Mirjana Sandić.
 
O monografiji su zatim govorili njeni autori potpukovnik dr Radoje Banković, koji je istakao značaj neprekidnog školovanja i stručnog usavršavanja geodetskog kadra u razvoju instituta, potpukovnik dr Slaviša Tatomirović, koji je govorio o saradnji VGI sa srodnim  civilnim i vojnim ustanovama u zemlji i inostranstvu i Dejan Đorđević koji je istakao značaj aerofotogrametrijskih premera nacionalne teritorije.
 
Prisutnima se obratio i v.d. načelnika Vojnogeografskog instituta pukovnik Zoran Srdić koji je govorio o budućnosti Instituta i zadacima koji ga očekuju, ocenjujući da će pripadnici VGI svojim radom i zalaganjem, ostvarivanjem rezultata koji se očekuju i daljim obrazovanjem i usavršavanjem opravdati poverenje svojih prethodnika i omogućiti dalji napredak i razvoj ustanove i delatnosti svojim naslednicima.  
photoFOTOGALERIJA