Министарство одбране Републике Србије
 
03.10.2016.

Златне медаље припадницима Министарства одбране на изложби "Проналазаштво - Београд 2016"



Златне медаље припадницима Министарства одбране на изложби "Проналазаштво - Београд 2016"Припадници Министарства одбране и Војске Србије традиционално су са својим иновацијама наоружања и војне опреме учествовали на 34. међународној изложби проналазака, нових технологија и индустријског дизајна "Проналазаштво - Београд 2016" која је одржана од 26. до 30. септембра 2016. године у Дому Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну.
 
Стручни жири је у категорији проналазака доделио златне медаље припадницима Управе за стратегијско планирање Министарства одбране, потпуковнику доц. др Далибору Петровићу и пуковнику у пензији др Обраду Чабаркапи за проналазак ”Еластични елемент за обезбеђење савијања и промене смештајног угла лопатице крутих ротора”.
 
Такође, стручни жири је доделио и златну плакету са златном медаљом са ликом Николе Тесле Холдинг корпорацији „Крушик“ а.д. из Ваљева за проналаске: ,,Нови поступак наливања пројектила белим фосфором у заштитној зони фосфор пентоксида”, ,,Минобацачка муниција специјалне намене (димна и осветљавајућа) дугог домета калибра 81/82mm са упаљачем ЕТУ, М365” и ,,Електронски темпирни упаљач ЕТУ, М365”, потврдивши тиме квалитет проналазака припадницика Министарства одбране и Војске Србије.
 
На овогодишњој изложби, која је организована поводом 60 година постојања Савеза проналазача и аутора техничких унапређења Београда и у години у којој се прославља 160 година од рођења Николе Тесле, учествовало је 18 земаља и представило се преко 100 излагача.
 
Главни организатор изложбе, Савез проналазача и аутора техничких унапређења Београд је традиционалном суорганизатору - Управи за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране, доделио захвалницу за допринос одржавању добро посећене изложбе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА