Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.10.2016.

Zlatne medalje pripadnicima Ministarstva odbrane na izložbi "Pronalazaštvo - Beograd 2016"



Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tradicionalno su sa svojim inovacijama naoružanja i vojne opreme učestvovali na 34. međunarodnoj izložbi pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna "Pronalazaštvo - Beograd 2016" koja je održana od 26. do 30. septembra 2016. godine u Domu Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu.
 
Stručni žiri je u kategoriji pronalazaka dodelio zlatne medalje pripadnicima Uprave za strategijsko planiranje Ministarstva odbrane, potpukovniku doc. dr Daliboru Petroviću i pukovniku u penziji dr Obradu Čabarkapi za pronalazak ”Elastični element za obezbeđenje savijanja i promene smeštajnog ugla lopatice krutih rotora”.
 
Takođe, stručni žiri je dodelio i zlatnu plaketu sa zlatnom medaljom sa likom Nikole Tesle Holding korporaciji „Krušik“ a.d. iz Valjeva za pronalaske: ,,Novi postupak nalivanja projektila belim fosforom u zaštitnoj zoni fosfor pentoksida”, ,,Minobacačka municija specijalne namene (dimna i osvetljavajuća) dugog dometa kalibra 81/82mm sa upaljačem ETU, M365” i ,,Elektronski tempirni upaljač ETU, M365”, potvrdivši time kvalitet pronalazaka pripadnicika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Na ovogodišnjoj izložbi, koja je organizovana povodom 60 godina postojanja Saveza pronalazača i autora tehničkih unapređenja Beograda i u godini u kojoj se proslavlja 160 godina od rođenja Nikole Tesle, učestvovalo je 18 zemalja i predstavilo se preko 100 izlagača.
 
Glavni organizator izložbe, Savez pronalazača i autora tehničkih unapređenja Beograd je tradicionalnom suorganizatoru - Upravi za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane, dodelio zahvalnicu za doprinos održavanju dobro posećene izložbe.
 
photoFOTOGALERIJA