Министарство одбране Републике Србије
 
03.10.2016.

Посета посматрача ОЕБС ваздухопловној бази и војном објекту




Представници Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у посети су Републици Србији.  Укупно је 43 посматрача – представника 26 држава учесница ОЕБС, једне државе партнера ОЕБС и Центра за безбедносну сарадњу ~RACVIAC~. 

На скупу добродошлице  у Дому Гарде у Топчидеру госте је поздравио потпуковник Властимир Миловановић, начелник Верификационог центра и Питер Вандер Брук, који је начелу Агенције за контролу наоружања Бенелукса.

Ненад Нерић, државни секретар у Министартсву одбране говорио је о реформама система одбране, Бранимир Филиповић, помоћник министра спољних послова о неким аспектима безбедносне политике Републике Србије, а генерал-мајор Војин Ч. Јондић, начелник Управе за оперативне послове представио је организацију и функционисање Војске Србије. Потом су говорили помоћници команданата КоВ и РВиПВО за оперативне послове – пуковници Слободан Стопа и Милан Поповић и начелник Верификационог центра.

После уводних излагања међународни посматрачи су погледали изложбу поводом двадесетогодишњице контроле наоружања у  Србији и формирања Верификационог центра Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране МО.

Током посете Нишу, представници Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС)  обишли су касарну „Мија Станимировић“ и војни аеродром „Ниш“. У наставку посете, делегација ОЕБС ће посетити и аеродром „Морава“ у Лађевцима.

У складу са чланом 20. „Бечког документа 2011“, овакав вид посете свaкa држaвa учeсницa oргaнизује нajмaњe jeдном у билo кoм пeриoду oд 5 гoдинa. 

Верификациони центар формиран је као Управа за контролу наоружања Генералштаба Војске Југославије 1. августа 1996. године, после потписивања Споразума о подрегионалној контроли наоружања у Фиренци, у складу са одредбама члана ~IV~ Анекс 1Б Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини (Дејтонског мировног споразума).

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.10.2016
Државни секретар Ненад Нерић
03.10.2016
Помоћник министра спољних послова Бранимир Филиповић
03.10.2016
Генерал- мајор Војин Ч. Јондић
03.10.2016
Потпуковник Миловановић
03.10.2016
Потпуковник Питер Вандер Бру
03.10.2016
Посета аеродрому Лађевци