Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.05.2016.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Grčkom



Načelnici uprava za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva nacionalne odbrane Grčke kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i brigadni general Militijadis Grilakis, tokom održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija u Atini, izrazili su  zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane.

Analizirajući političko-bezbednosnu situaciju u regionu, obostrano je konstatovano da savremeni bezbednosni izazovi, uključujući i migratornu krizu, nameću potrebu zajedničkog delovanja i jedinstven odgovor celokupne međunarodne zajednice.

Kapetan bojnog broda Konjikovac zahvalio je na kontinuiranoj podršci Grčke u ostvarivanju strateških ciljeva spoljne politike Srbije. Istakao je zahvalnost što, učešćem u KFOR, grčki vojnici daju značajan doprinos stabilizaciji bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji.

Upoznao je sagovornike sa aktivnostima MO i VS u procesu pristupanja EU, učešćem u mehanizmima  Partnerstva za mir i angažovanju u multinacionalnim operacijama. Izrazio je očekivanje da će uskoro biti definisani konkretni modaliteti, nivo i vreme angažovanja MO i VS u borbenoj grupi ~HELBROC~. Istakao je da unapređenje vojno-vojne i vojnoobrazovne saradnje treba da bude prioritet, u obostranom interesu.

Brigadni general Grilakis ponovio je podršku Grčke i spremnost za razmenu iskustava u procesu evropskih integracija, a kao vodeća nacija u borbenoj grupi ~HELBROC~, pružiće maksimalnu podršku daljim aktivnostima Srbije u toj borbenoj grupi. Preneo je zainteresovanost za zajedničku obuku specijalnih jedinica, obuku u oblasti traganja i spasavanja, korišćenje kapaciteta Atinskog multinacionalnog centra za transport, kao i za unapređenje saradnje u oblasti vojne medicine.

Kao potvrdu razvijene saradnje i prijateljskih odnosa obostrano je izraženo zadovoljstvo kontunuitetom susreta dva načelnika generalštaba i predstojećom posetom ministra nacionalne odbrane Grčke Srbiji.

Na kraju razgovora potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.

Tokom posete načelnika Uprave za međunardnu vojnu saradnju kapetana bojnog broda Milana Konjikovca realizovani su sastanci sa načelnikom Sektora za strategiju i planiranje kontraadmiralom Pavlopulosom i načelnikom Komande za obuku RM OS Grčke kontraadmiralom Diakopulosom.