Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.03.2015.

Regionalna odbrambena saradnja



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, predvođena potpukovnikom Goranom Nestorovićem, zastupnikom načelnika Odeljenja za bilateralnu saradnju Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, učestvovala je na 33. sastanku Komiteta za političko-vojno upravljanje i 32. sastanku Koordinacionog komiteta Procesa saradnje ministara odbrane država Jugoistočne Evrope (~Southeast European Defence Ministrial -SEDM~), koji su održani 18. i 19. marta u Bukureštu, Rumunija.

Regionalna odbrambena saradnjaNa sastanku Komiteta za političko-vojno upravljanje, gde su predstavnici Republike Srbije prisustvovali u svojstvu posmatrača, diskutovano je o aktivnostima Brigade za očuvanje mira u Jugoistočnoj Evropi (~South East Europe Brigade - SEEBRIG~), bitnim događajima realizovanim od strane ove brigade u proteklom periodu, njenim budućim zadacima u oblasti obuke i vežbi, kao i o stanju personala i tekućim problemima.

Kao punopravni član Koordinacionog komiteta, predstavnici Republike Srbije su izneli uverenje da ~SEDM~ predstavlja veoma važan regionalni forum koji, okupljajući najveći broj država Jugoistočne Evrope, poseduje neophodan kapacitet da adekvatno odgovori na izazove regionalne odbrambene saradnje. Takođe, predstavnici ostalih država ~SEDM~ su upoznati sa prioritetima tokom srpskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (~Organization for Security and Cooperation in Europe - OSCE~) u 2015. godini, posevećenosti učešću u daljem procesu optimizacije regionalnih inicijativa na prostoru Jugoistočne Evrope, kao i aktivnom angažovanju u projektima ~SEDM~ kao što su Interkonekcija vojnih bolnica, Izgradnja integriteta i Uloga žena lidera u oblasti odbrane i bezbednosti.