Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.06.2013.

Zajednička analiza sprovođenja mera za izgradnju integriteta u MO i VS sa ekspertskim timom NATO



U okviru učešća Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u NATO Inicijativi za izgradnju integriteta i sniženje nivoa korupcije u oblasti odbrane, preuzeta je obaveza redovne zajedničke analize sprovođenja mera preporučenih u Izveštaju o samoproceni, koji je usaglašen i objavljen na Internet prezentaciji Ministarstva odbrane u novembru 2012. godine. Analiza se vrši na šestomesečnom i godišnjem nivou.

Izvršavajući preuzetu obavezu, Ministarstvo odbrane izradilo je Izveštaj o sprovođenju mera za izgradnju integriteta u MO i VS u periodu od 01. novembra 2012. do 01. juna 2013. godine i dostavilo ga Međunarodnom sekretarijatu NATO. Nakon dostavljanja izveštaja, u Beogradu je održan sastanak pomoćnika ministra za politiku odbrane Miroslava Jovanovića sa ekspertskim timom Međunarodnog sekretarijata NATO koji je predvodio dr Alberto Bin, direktor Direkcije za integracije, partnerstva i saradnju ~(IPCTS)~ u Sektoru za političke poslove i bezbednosnu politiku ~(PASP)~.

Izveštaj je obuhvatao šest tematskih celina: saradnja MO i VS sa predstavnicima NATO na projektima vezanim za izgradnju integriteta i borbu protiv korupcije u oblasti odbrane, saradnja MO i VS sa organizacijom „Međunarodna transparentnost“, uticaj postojeće zakonske regulative na izgradnju integriteta u sistemu odbrane Republike Srbije, ostale aktivnosti MO i VS koje su doprinele izgradnji integriteta u sistemu odbrane, analiza problema u izgradnji integriteta, kao i definisanje budućih zadataka.

Eksperti NATO su zaključili da dostignuti nivo saradnje Ministarastva odbrane Republike Srbije sa NATO Programom za izgradnju integriteta u oblasti odbrane može služiti kao primer drugim učesnicama Prilagođenog programa NATO za izgradnju integriteta u jugoistočnoj Evropi. Na sastanku je iskazano obostrano interesovanje za organizovanje programa obuke u Srbiji na kojima bi bili osposobljavani budući edukatori iz sastava MO i VS, kao i za uspostavljanje regionalne mreže eksperata za izgradnju integriteta i borbu protiv korupcije iz zemalja jugoistočne Evrope. Sadržaj šestomesečnog izveštaja u celini će biti objavljen na Internet prezentaciji Ministarstva odbrane (na srpskom i engleskom jeziku), po završetku usaglašavanja sa NATO stranom.