Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.07.2020.

Министар Вулин: По наређењу председника и врховног команданта Вучића, Војска Србије припремила Арену за пријем пацијената




- Војска Србије ће испуњавати све своје задатке, београдску Арену је по наређењу врховног команданта и председника Вучића привела намени и спремни смо за сваки следећи задатак – истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао привремену болницу у београдској Штарк арени, где се уверио да је све спремно за пријем пацијената оболелих од Ковид-19 са лакшом клиничком сликом, а где су током јучерашњег дана, припадници Министарства одбране и Војске Србије били ангажовани на постављању кревета и припреми привремене болнице.

Како је истакао министар Вулин, као што је простор Београдског сајма у најтежим данима борбе против Ковида-19 значајно помогао да се здравствени систем сачува и да се наши капацитети на правилан начин користе, тако ће и простор београдске Арене бити од огромне користи.
 
- Од данас када надлежне медицинске власти буду сматрале да је потребно да шаљу пацијенте, простор београдске Арене је спреман да их прими. Војска Србије ће дати свој допринос као што је дала и до сада, даће кроз војне лекаре, кроз одговарајуће обезбеђење, дезифекцију и све оно што је потребно, а и у намештању београдске Арене дала је свој допринос овај пут са војницима из јунске класе који су као и њихови претходници из мартовске класе показали колико су храбри, мотивисани и спремни да раде за своју земљу - рекао је министар Вулин и додао да ћемо кроз Арену успети да сачувамо капацитете нашег здравственог система за оне којима је помоћ највише потребна, а овде ће долазити људи који су већ у фази опоравка и којима је потребна другачија врста неге.
 
Да је београдска Штарк арена спремна за пријем првих пацијената, након обиласка потврдио је и државни секретар у Министарству здравља проф. др Берислав Векић.
 
- Овде ћемо примати пацијенте који су завршили доминантно хоспитални део, најтежи део, и који су добро одреаговали на терапију. Они овде долазе на завршетак терапије и додатно праћење и након тога вршиће се тестирање, након чега ће ићи у самоизолацију наредних 14 дана - истакао је проф. др Векић.

Он је нагласио да очекује да се данас, у току преподнева, заврше визите у клиничко-болничким центрима и Инфективној клиници, после чега ће се извршити процена који су то пацијенти који задовољавају ове критеријуме, након чега ће у току дана бити пребачени.
 
Према речима медицинског координатора привремене болнице у београдској Штарк арени пуковника др Вељка Милића, искуства и знања из привремене болнице на Београдском сајму, имплементирани су у припреми медицинског збрињавања болесника у Арени.  
 
- Београдска Арена потпуно је припремљена за збрињавање пацијената. Већ смо добили неопходне количине лекова, заштитне опреме и медицинских апарата како би посао започели и успешно обављали у наредном периоду – истакао је пуковник др Милић.
 
На формирању и припреми привремене болнице ангажовани су припадници Команде за обуку и војници на добровољном служењу војног рока јунске класе из Другог центра за обуку у Ваљеву.
 
Данашњем обиласку су присуствовали и начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић, заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, представници Управе за војно здравство Министарства одбране, градски секретар за ванредне ситуације Дарко Главаш, као и представници београдске Штарк арене.