Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.07.2020.

Министар Вулин у Новом Пазару: Војска Србије извршила наређење врховног команданта



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас пољску војну болницу у Новом Пазару. Током посете уручио је новопазарском здравству донацију у виду заштитне медицинске опреме у којој је 5.000 пари рукавица, 5.000 маски и 1.000 заштитних одела.

После обиласка пољске војне болнице, министар Вулин истакао је да је Војска Србије извршила наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, да је поставила пољску болницу и урадила апсолутно све што је потребно „да би се грађани Новог Пазара, Сјенице, Тутина, читавог овог краја, осећали сигурно и да би добили одговарајућу здравствену заштиту“.
 
- У овом тренутку овде се налази 40 припадника Министарства одбране, нашег војног санитета. Они су из Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Београда. Сви су високо мотивисани, сви дају све од себе и нико од њих не размишља о томе коме даје помоћ, већ само да ли је помоћ потребна. Веома сам захвалан свим припадницима новопазарске болнице и припадницима Министарства здравља на огромној подршци и помоћи, зато што као један тим, као једна душа, можемо да помогнемо свим грађанима Новог Пазара и свим грађанима Србије - рекао је министар Вулин и додао да може да разуме сваку критику, да може да прихвати да нешто треба боље, да нечег треба више, да нешто треба брже, али да апсолутно одбија „као најгору и најгнуснију лаж да се о било ком грађанину Србије различито води рачуна због његове вере или нације“.
 
- Сви људи који живе у Србији заслужују подједнако пажњу и подједнако поштовање и док Александар Вучић води Републику Србију тако ће и бити. Сви припадници Војске Србије су на располагању свим грађанима Србије и, као што видите, нико од њих није оклевао да напусти своју породицу и посао и да дође тамо где је најтеже. Србија може да буде поносна на припаднике Министарства одбране, да буде сигурна, безбедна, да зна да о њој има ко да брине. Војска Србије ће наставити да води рачуна о свим грађанима Новог Пазара докле год надлежне локалне власти сматрају да је то потребно. Бићемо у Сјеници, у Тутину, бићемо где год нас позову и где год је помоћ потребна. Зато смо ту - нагласио је министар одбране. 

Према речима команданта пољске војне болнице потпуковника др Предрага Крстића  јуче је формирана и започела са радом у пуном капацитету пољска војна болница предвиђена за смештај и лечење средње тешко оболелих ковид пацијената, чији је капацитет 110 кревета, са могућношћу проширења до 170 кревета.
 
 - У овом тренутку у болници имамо 45 оболелих, од којих је осам на кисеоничкој терапији. У потпуности је успостављена сарадња са локалним структурама, директором Здравственог центра Нови Пазар, као и сарадња у области логистике са Другом бригадом копнене војске – нагласио је потпуковник Крстић.
 
Министар одбране састао се са координатором Опште болнице Нови Пазар др Мирсадом Ђерлеком који је нагласио да је пре 10 дана у Новом Пазару почео нагли пораст заражених пацијената вирусом Ковид 19.

- Ми се први пут сусрећемо са оваквом ситуацијом где је велики број људи одједном дошао да тражи помоћ и требало је одговорити томе. За то смо били неспремни, јер смо у првом таласу били поштеђени на неки начин. Оно што могу да похвалим је да смо имали добру прогнозу да ће се то десити. Знајући да ће се капацитети болнице брзо попунити, од председника државе и министра одбране затражио сам војну болницу. Само синоћ је код нас дошло 100 људи, болница је била пуна и не знам шта би ми радили да није било Војске Србије – нагласио је др Ђерлек изражавајући захвалност председнику Србије Александру Вучићу  и Војсци Србије, “јер би само синоћ имали на десетине људи чији би животи били угрожени да нисмо имали алтернативу у виду ове потпуно опремљене војне болнице у Новом Пазару”.
 
Према његовим речима, уз санитетску опрему и материјал, веома је драгоцена и едукуација и преношење искустава припадника војног здравства који су ангажовани у пољској болници.
 
- Народ верује војним лекарима. Синоћ сам нудио неким грађанима Сјенице да буду смештени у хотелском смештају, али су они то одбили уз речи да желе да их лече војни лекари. То је оно што ме је обрадовало, да народ верује Војсци и да верује овој држави – поручио је др Мирсад Ђерлек.