Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.06.2020.

Представљено ново оклопно борбено возило М-20 МРАП 6x6



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас приказу карактеристика и могућности новог оклопног борбеног возила М-20 МРАП 6x6 у погону предузећа „Застава ТЕРВО“ из Крагујевца.

Реч је о возилу чија је намена безбедно превожење јединица и које поседује висок ниво балистичке и противминске заштите. Уз то, могућност отварања ватре из возила сврстава га у ранг најбољих светских решења у тој категорији.
Министар Вулин, након презентације возила, истакао је да је средњорочни циљ наше војске да се ниједан наш војник више не превози  у камиону под церадом.

- За нас је огроман искорак да имамо ново возило, које је у стању да безбедно, сигурно и брзо превезе наше јединице и да их притом заштити од дејстава различитог стрељачког пешадијског наоружања, али и различитих мина. Мало је земаља у свету које су у стању да направе овакво возило, има их десетак. Ми смо се данас учланили у тај клуб високо-технолошко развијених нација и посебно сам поносан што је ово продукт наше памети, наших инжењера. Ово је ФАП-ова платформа, а све што је на њој произведено је у нашој земљи и знањем наших инжењера – рекао је министар Вулин.

Према његовим речима, за војску је велика ствар када је у стању да се опрема и наоружава из домаћих средстава, од домаћег знања и памети.

- Ова војска више, једноставно, није иста. Ствари се мењају, на боље. Захваљујући великом поверењу и личном доприносу врховног команданта Александра Вучића, способности да се обезбеде значајна средства, Србија је економски далеко снажнија, али Србија је одговорнија према себи и својој војсци. Ово је војска која ће моћи да се носи са било којом другом земљом, која је у стању да сачува свог војника, да му омогући да буде сигуран и безбедан – поручио је министар одбране.

Он је истакао да је веома поносан на наше инжењере, на све који су учествовали у прављењу тог прототипа и да се нада да ће веома брзо моћи да кажу да уводимо у наоружање потпуно ново возило.

Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић истакао је да возило М-20 6x6 представља кључни фактор за обезбеђење заштићене мобилности пешадије Војске Србије, за који је предвиђено да се оствари кроз две фамилије борбених оклопних возила точкаша домаће производње.

- Прва фамилија је већ позната, то су „Лазар“ и „Милош“, возила која су базирана на аутомотивним компонентама са независним вешањем, од врхунских светских произвођача и она су у класи борбених возила каква се иначе користе у западноевропским војскама. Друга фамилија је базирана на аутомотивним компонентама – поузданим, робусним, које производи наш ФАП. То су возила 6x6, као што је ово, и возила 4x4. То је један јако квалитетан систем зависног ослањања мостова који се производе у ФАП-у, по Мерцедесовој лиценци, а и остале компоненте, такође, врхунског су квалитета – објаснио је Милорадовић додајући да опремање возилима из друге фамилије знатно мање кошта, као и да се за исто време и иста средстава може направити далеко већи број возила.

Када је у питању ниво заштите возила, Милорадовић истиче да је достигнути квалитет резултат заједничког рада инжењера Војнотехничког института, Заставе ТЕРВО и ФАП-а, као и да је задовољан постигнутим резултатима, а због великог унутрашњег простору обезбеђен је врло висок комфор посаде која се у њему превози, 3 плус 9 војника.

- Возило има карактеристике модуларности које ће омогућити да се преради у различите намене, за превоз тешког терета, рањених итд. Моћи ће да носи различите врсте наоружања, а са аспекта логистике битно је да су ово све компоненте које се у највећем броју производе у нашој земљи – објашњава Милорадовић.

Према речима поручника Лазара Стојнића из Сектора за класично наоружање Војнотехничког института, који је руководилац пројекта на развоју овог возила, реч је о борбеном оклопном возилу 6X6 типа МРАП (Mine-Resistant Ambuch Protected) и направљено је на платформи шасије ФАП-а 2228 која се користи у нашем наоружању.

- На тој платформи направили смо једну оклопну варијанту која служи за превоз наших пешадијских јединица и истурање ради дејства у урбаној средини – истакао је поручник Стојнић.

Говорећи о нивоима заштите, уз основни ниво заштите, развијен је и додатни модуларни оклоп, који ће се, како је додао поручник Стојнић, користити у зависности од намене коју возило буде имало у Војсци Србије.

- Када је реч о борбеним карактеристикама овог возила, има турелу 12,7 мм и отворе на бочним странама и крову као пушкарнице за посаду које се налази унутра и које може да дејствује из унутрашњости возила – нагласио је поручник Стојнић додајући да је реч о комплетно оклопљеном возилу које пружа заштиту посади и које са доње стране има противминску заштиту.

Током данашњег обиласка, министру Вулину и генералу Мојсиловићу презентоване су карактеристике новог возила, а изведен је и кратак приказ рада извиђачког одељења приликом заузимања борбеног положаја у случају заседе.

Данашњем приказу су присуствовали и начелник Управе за развој и опремање бригадни генерал Милан Поповић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Мирољуб Чупић, директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић и директор предузећа “Застава ТЕРВО” Зоран Аџић.