Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.05.2020.

Министар Вулин: Војници мартовске генерације показали су огроман потенцијал наше војске



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас војнике на добровољном служењу војног рока генерације "Март 2020", у касарни "Аеродром" у Сомбору, где је присуствовао делу обуке у гађању из пешадијског наоружања.
 
Према речима министра Вулина, војници мартовске генерације осим што су показали изузетне резултате када је у питању обука, показали су и огроман потенцијал наше војске, али и оно што је најважније - показали су какви су људи.

- За време Ковида-19 ниједан војник мартовске класе није одустао, ниједан није напустио војску и све време су били тамо где је било најтеже и најпотребније.

Ниједан војник мартовске класе није био инфициран. Сви су добро и здрави, на радост својих родитеља и на понос своје војске, а највећи део њих се определио да своју професионалну каријеру настави у редовима војске - поручио је министар Вулин.
 
Због показаног квалитета и залагања, врховни командант Војске Србије Александар Вучић наградио је војнике мартовске генерације ванредним унапређењем у прве чинове, подсећа министар Вулин и додаје да ће највећи број војника те генерације остати у нашој војсци, како каже "на понос војске, јер не може да буде лепше вести него када чујете да млад човек хоће да остане овде."
 
О стању у јединици и на територији гарнизона Сомбор, министра је за време данашње посете информисао командант Првог центра за обуку Команде за обуку потпуковник Радован Миладиновић. Он је, такође, упознао министра и са мерама предузетим у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19, као и тежишним задацима за наредни период.

За обученост војника мартовске генерације у гађању пешадијским наоружањем потпуковник Миладиновић истиче да је одлична, пре свега због правилног рада са средствима, а затим и због резултата гађања.
 
- Налазимо се на стрелишту касарне "Аеродром" где војници на служењу војног рока генерације "Март 2020" извршавају припремно гађање из ручног ракетног бацача. То је уједно и круна обуке, с обзиром да их након тога очекује друга провера физичких способности и такозвана евалуација индивидуалне обучености, након које се упућују у јединице Војске Србије, на други период служења војног рока - рекао је потпуковник Миладиновић.
 
Мотиви због којих се разводник Анета Манојловић из Панчева пријавила на добровољно служење војног рока су љубав према отаџбини и наставак породичне традиције.
 
- Старешине нису на нас само пренеле ствари које су у вези са војском. Научили су нас овде и да очврснемо, да одрастемо као људи и да радимо тимски - истиче разводник Манојловић и додаје да се нада да ће по завршетку добровољног служења војног рока остварити свој сан и запослити се у Војсци Србије, у јединици Војне полиције.

Десетар Недељко Кнежевић из Новог Сада истиче да је за њега добровољно служење војног рока било изазов како физички, тако и психички.
 
- Завршио сам школу за наутичког техничара и планирам да се запослим у Речној флотили, у Новом Саду. Утисци са обуке су феноменални. Старешине су добре. Овде смо стекли пријатеље за цео живот - поручио је десетар Кнежевић.
 
Он је истакао и да је мартовска генерација војника посебна због свог искуства служења војног рока за време ванредног стања и да су захваљујући добрим мерама безбедности, савесним старешинама и дисциплини војника, постигнути одлични резултати и ниједан војник није био заражен Ковидом-19.
 
Војнике на служењу војног рока данас су обишли и државни секретар Бојан Јоцић, начелника штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић и начелник Управе за инфаструктуру пуковник Радмило Кравић.