Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.05.2020.

Председник Вучић: Огромна захвалност тиму медицинских стручњака из Кине




Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком НР Кине Чен Бо и кинеским експертима са којима је разговарао о резултатима заједничке борбе против епидемије корона вуруса у Србији и помоћи коју је Кина пружила нашој земљи.
 
Састанку са лекарима из Кине присуствовали су министар одбране Александар Вулин и помоћник министра за политику одбране Милан Ранковић.
 
Председник Александар Вучић изразио је огромну захвалност лекарском тиму кинеских стручњака, који су шест недеља провели у Србији и пружили велику помоћ нашој земљи у борби против вируса корона, и епидемиолошку, али и психолошку, “јер смо видели да нисмо сами, већ да имамо њихову огромну подршку”.
 
- Шест недеља су овде, ни у једној другој земљи нису толико остали - приметио је председник Вучић обраћајући се након састанка са кинеским лекарима и амбасадорком Кине Чен Бо.
 
- Много су нам помогли својим знањем и искуством, својим саветима и показали једну невероватну марљивост и изузетну посвећеност. У свим нашим градовима су били, два пута су ишли у Ниш. Кад год смо имали кризну ситуацију у Нишу они су ишли са нашим људима и тражили начин како да се поправе мере, како да се пооштри дисциплина, како да се болнице уреде и дезинфикују и бескрајно сам им захвалан на томе – нагласио је председник Вучић, додајући да су ти људи овде без својих породица и већ шест недеља поможу Србији.
 
- Велики посао су урадили и много им хвала. Они настављају да раде, само три члана одлазе у Кину, три остају овде, али три нова долазе, и они ће бити са нама све док се на тај начин будемо борили – истакао је председник Вучић и такође захвалио за сву помоћ и донације из Народне Републике Кине у борби против инфекције Ковид 19.
 
Председник Вучић је истакао да је током данашњег разговора са амбасадорком Чен Бо било речи и о
будућим пројектима и сарадњи у различитим областима, билатералним односима двеју земаља, као и задацима за наредни период.
 
- Веома сам захвалан за наше пријатељство. Молим вас да пренесете наше срдачне поздраве председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу и да му кажете да га ми очекујемо овде у Републици Србији – истакао је председник Вучић.
 
Он је у данашњем обраћању грађанима Србије изнео једну оптимистичну поруку, да ће Србија бити прва земља по стопи раста на целом европском континенту у току ове године, напомињући да смо у претходним годинама били међу првих пет земаља Европе.
 
- Србија је ову тешку ситуацију дочекала чврсто на ногама и тако ће наставити, упркос свим тешкоћама – поручио је председник Вучић и најавио да ће јавност бити обавештена када буду долазиле беспилотне летелице које су купљене, јер се брине и о безбедности наше земље.

Амбасадорка Чен Бо је истакла да се под руководством председника Си Ђинпинга и председника Вучића, Кина и Србија, раме уз раме боре против вируса Ковид -19.
 
- У тим необичним данима, председници наше две земље одржавају комуникацију. У више наврата су разменили писма и имали телефонски разговор. Обе стране се међусобно подржавају и помажу једна другој. Радује нас што ових дана има све мање нових заражених у Србији – нагласила је Чен Бо.
Она је подсетила да је група кинеских медицинских стручњака, која је стигла у Србију 21. марта, поделила своје искуство са српским колегама како би се епидемија ставила под контролу и лечили оболели.
 
- Захваљујемо се српској страни, Влади Републике Србије и председнику Вучићу на поверењу и високом уважавању кинеских медицинских стручњака. После телефонског разговора двојице председника, кинеска страна је донела одлуку да још једном продужи боравак наших медицинских стручњака у Србији – нагласила је амбасадорка и додала да ће се они и даље заједно са пријатељима у Србији борити против вируса.
 
Према њеним речима, кинеска предузећа активно учествују у сарадњи две земје у борби против епидемије, додајући да је заједничка изградња лабораторије "Ватрено око" одличан пример, јер су значајно повећан капацитет за тестирање у Србији и створена је нова могућност за сарадњу у будућности.
 
- Данас сам имала прилику да разменим мишљење са председником Вучићем о билатералним односима две земље у области инфраструктре, туризма, иновација и трговине. Разменили смо мишљење и о томе како се повезује наша билатерална сарадња у оквиру иницијативе “Појас и пут” и “Механизма 17 плус 1”, са економским опоравком наше две земље, као и земаља у региону – истакла је амбасадорка Кине.
 
- Уверена сам да су Србија и Кина не само партнери у заједничкој борби протиб вируса, него ће бити партнери и на путу економског опоравка – поручила је амбасадорка НР Кине Чен Бо.