Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.02.2020.

Састанак министра одбране са замеником начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са замеником начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске адмиралом Тимотијем Фрејзером, који борави у званичној посети Републици Србији. Састанку је присуствовала и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Кристина Меклауд.

Министар Вулин нагласио је да ће Србија у складу са политиком војне неутралности наставити да унапређује односе у области одбране са свим државама и међународним организацијама, према својим националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Према речима министра Вулина, КФОР је најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије и зато се Србија оштро противи смањењу снага КФОР-а, те да Срби имају највеће поверење у КФОР па би смањење броја припадника КФОР-а било веома лоше. Он је захвалио Уједињеном Краљевству на ангажовању својих припадника у снагама КФОР-а, али је указао да посебно забрињава формирање тзв. „војске Косова“ и успостављање тзв „министарства одбране Косова“, што је за Србију апсолутно неприхватљиво и представља грубо кршење Резолуције 1244 и озбиљну претњу регионалној стабилности.

“За нас је апсолутно неприхватљиво да се прави било каква војска на простору Косова и Метохије, а посебно не да силом, на било који начин, покушају увести Србе у служење те и такве војске”, истакао је министар Вулин.

“Против смо напада на Српску православну цркву у Црној Гори, а забрињава нас и кршење Дејтонског споразума у Босни и Херцеговини које настоји да наруши позицију Републике Српске, угрожава српско становништво и прети даљим нестабилностима у региону”, нагласио је министар Вулин.

Република Србија и председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић дају пун допринос јачању стабилности и безбедности у региону и то остаје један од кључних приоритета наше политике и нашег ангажовања, поручио је министар Вулин.

Адмирал Фрејзер истакао је да је британска страна спремна да настави пружање подршке у области образовања, усавршавања и обуке припадника Војске Србије, као и конкретне помоћи у уништавању вишка убојних средстава који представљају претњу безбедности на овом простору.

Саговорници су сагласни да су укупни билатерални односи две земље добри, укључујући и сарадњу у области одбране у оквиру које је у 2020. години планирано 33 активности.

По завршетку састанка, План билатералне војне сарадње за 2020. годину потписали су пуковник Мирослав Глишић из Управе за међународну војну сарадњу и изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду пуковник Ник Илић.