Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.01.2020.

Председник Вучић отворио погон „Јумка“ у Дрвару



Помажемо свом народу
 
- И кад живимо у различитим државама, увек знамо да припадамо истом народу, и то је најважнија порука. Припадамо српском роду и ту смо да бисмо помагали једни друге и увек ћемо то да чинимо. Ни врх, Оштрељ, нити било шта друго, за наш народ не може да буде граница и на Србију можете да рачунате таман онолико колико ми знамо да је Дрвар уз Србију, и волимо га онолико колико он воли нас  - рекао је председник Републике Србије Александар Вучић, који је у пратњи министра одбране Александра Вулина и других високих званичника, данас у Дрвару свечано отворио погон за производњу конфекције фабрике „Јумко“ из Врања, у коме ће бити запослено 100 радница.

- Испунили смо оно што смо обећали, пребацили смо 925 хиљада евра на рачун Дрвара, отворили смо малу фабрику. Биће то боље, биће фабрика и већа. Помажемо Дому здравља, обновићемо га, а помоћи ћемо и око плата. Жене које данас овде раде су срећне, и то не може да се одглуми – рекао је председник Србије и додао да плате нису велике, али ће се повећавати и „прилазиће платама у Србији, које ћемо такође повећавати“.

Председник Вучић је потврдио да у свакој општини у Републици Српској Србија реализује неки пројекат.

- То се никада није дешавало, или радимо школу, дом здравља или вртић, негде фабрику, а негде и путеве, рекао је председник Србије и додао да је ауто-пут који се ради према Бања Луци и Сарајеву од изузетног значаја, и да ће Србија наставити да се повезује с Републиком Српском и с Босном и Херцеговином, „што је за државе, али и за наш народ од великог значаја, где год да живи“.

Одговарајући на новинарско питање, председник Србије Александар Вучић је истакао да је погон „Јумка“ у Дрвару заиста мали да би „говорио“ о некаквој жељи Србије да преко економског, шири свој политички утицај.

- Да ли Немачка шири свој политички утицај у Србији када запошљава код нас готово 70 хиљада људи. Ја бих желео да запосле 500 хиљада, а не знам какав то политички утицај има, јер ме не позива нико из Немачке амбасаде нити из Владе, да бих вам рекао оно што желим данас да изговорим, али сам срећан што су дошли и што Србија може да се похвали да је прошлу годину завршила са 3,8 милијарди инвестиција, што је на нивоу готово 60 посто укупних инвестиција на западном Балкану, рекао је председник Републике Србије и додао да капитал нема граница и да је то добро за све.

- Ви овде имате стотину породица које су добиле хлеб. Смањује се број незапослених и то је нешто што одговара свима у Босни и Херцеговини, зато и што то подиже укупан бруто домаћи производ земље, подиже и целу Босну и Херцеговину на економској лествици, и не видим да ту нешто било коме може да смета. Наша је жеља да сви будемо приближни у економском смислу, јер у Босни и Херцеговини живи милион Срба, или нешто више, па бисмо, ако нисмо приближни - ми ускоро имали велики број Срба који би се одавде преселили у Београд и Србију, а ми то не желимо. Желимо да људи остану да живе на својим огњиштима и овде у Дрвару, и у Републици Српској и свуда и на сваком другом месту и наш циљ је само да помогнемо - рекао је председник Вучић.

Уз захвалност Србији и председнику Вучићу, премијер Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је нови „Јумков“ погон у Дрвару веома значајна подршка српском народу.

- Данашње отварање погона „Јумка“ у Дрвару је само почетак активности које ће унапредити положај српског народа и утицати да се многи који су отишли врате, и у Федерацији, исто као и у Републици Српској. Председник Вучић је данас пуно обећао, а он је човек који своја обећања испуњава, рекао је премијер Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Директор „Јумка“ Врање Бранислав Трајковић рекао је да је срећан, јер је у кратком року, на иницијативу председника Вучића, за пет месеци отворен погон те фабрике у Дрвару.

- Запослили смо 80 радника, након конкурса на ком се пријавило више од 300 заинтересованих. Жене су прошле обуку у Врању и сада раде програм за Електропривреду Србије, а радиће и друге налоге које „Јумко“ има. Пројекат смо реализовали у сарадњи с Владом Србије, министарствима одбране и привреде, као и са локалном самоуправом у Дрвару и највишим представницима Републике Српске – рекао је директор „Јумка“ и додао да ће жене, након тромесечне обуке, кренути и с професионалним радом, „биће и захтевнијих послова и надамо се да ћемо до краја године још повећавати број запослених“.

Почетком фебруара запослиће се још 20, потврдио је Трајковић који је посебно захвалио министру Александру Вулину због велике логистичке помоћи, баш као и државном секретару у Министарству одбране Бојану Јоцићу.

Једна од радница запослених у новом погону „Јумка“ у Дрвару је и Душка Шипка, која каже да за њу лично овај посао значи много.

- Ми жене, које смо биле без посла, веома смо срећне и за нас је ово предивно. Без посла сам била од 1995. године, сви у кући су срећни, посао није тежак и за жене одличан и опуштајући - поручује нова радница погона „Јумка“ у Дрвару.

Пре отварања „Јумковог“ погона у Дрвару, председник Вучић, у пратњи министара Владе Републике Србије и високих званичника Републике Српске, присуствовао је отварању филијале Комерцијалне банке у том месту и обишао локални Дом здравља.