Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.01.2020.

Министар Вулин: Желим да се бар једна генерација у Србији роди, одрасте и умре, а да не упозна рат




Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић приредили су вечерас пријем поводом новогодишњих и божићних празника у Дому Гарде на Топчидеру.

Пријему су присуствовали изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Милорад Вељовић, представници Народне скупштине и народни посланици, министри у Влади Републике Србије, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници верских заједница, дипломатског и војно-дипломатског кора, као и многобројни гости из јавног и културног живота.

Честитајући новогодишње и божићне празнике окупљенима, министар Вулин је изразио наду да ће 2020. година бити боља, мирнија, сигурнија, да ће свет бити боље место, где ће се сви радовати миру, а да ће Србија наставити путем који је започела - усправна, велика и лепа.

- Као и сваке године, имам само једну жељу коју хоћу да поделим са сваким од вас, посебно са нашим пријатељима из света вечерас овде сабраним, жељу коју српски народ понавља од како је настао, од како пише својим писмом и говори својим језиком, а то је да се само једна једина генерација роди, одрасте и умре, а да не упозна рат. Ту одлуку ми не можемо да донесемо, али верујемо у мудрост великих, да су у стању да испуне једноставну, а тако тешко испуњиву жељу – поручио је министар Вулин.

У години за нама, додао је министар Вулин, у свету који је постао бременитији изазовима, Војска Србије трудила се да се опреми, ојача, да буде снажнија, сигурнија.

- Када смо слушали како нас нападају зато што се опремамо и што јачамо, знали смо да смо на добром путу, јер свако наоружавање, свака вежба, припрема и јачање Војске Србије увек је порука и пријатељима и непријатељима. А свако нека изабере како мисли да треба да се зове и како мисли да треба да га ословљавамо. Пријатељима је мило када виде да је војска јача и да је Србија моћнија и сигурнија, јер то је сигуран знак да ће и Балкан бити сигуран и миран. Непријатељима не може бити ни мило ни драго што је Србија јача и сигурнија, што је спремнија да заштити себе и српски народ где год да он живи. Наш врховни командант је у неколико историјских и тешких тренутака изговорио реченицу која се понавља у редовима Војске Србије – Никада се више неће поновити ни Јасеновац, ни „Олуја“, ни „мартовски погром“. Никада више, рекао је министар одбране и додао да „свако треба да буде убеђен да су речи нашег врховног команданта председника Александра Вучића речи сваког припадника Војске Србије“, додајући да „нека нико не сања да ће некажњено моћи да понижава, прогања, протерује и вређа српски народ“.

Чувати српски народ, нагласио је министар Вулин, обавеза је земље, њеног руководства и сваког државног органа.

- Одбијам да поверујем да у времену у коме живимо било ко размишља да може или да треба да понови „Олују“, Јасеновац или „мартовски погром“. Немогуће је да би било коме пало на памет да промени и погази Дејтонски споразум, укине или умањи Републику Српску. Зашто би се било ко у нашем напаћеном и крвавом Балкану играо мира? Србија и српски народ никада се неће играти ни својим ни туђим миром, и што смо ми чвршћи и што смо ми јачи, то ће мир на Балкану бити сигурнији и дуготрајнији – нагласио је министар одбране.

У претходној години смо јачали, опремали се, вежбали и према речима министра Вулина дали све од себе да и припадници Војске Србије осете захвалност своје државе, колико она брине о њима и колико је важно какав је материјални положај свих припадника Војске Србије.

- У 2019. години смо сазнали и потврдили многе ствари о којима смо ми Срби говорили, али о којима нису желели да нас чују. Тако смо чули да страшни догађаји у Сребреници нису били онакви каквим су их тада приказивали, чули смо од респектабилних земаља, великих сила, да о том периоду говоре на другачији начин. Можда је 2019. и година истине - истакао је министар одбране подсетивши да се и 2019. године чврсто веровало да смо увек били на правој страни света.

Према речима министра Вулина, како се односите према Србима са којима живите, тако се односите и према Србији.

- Нека свако изабере, а ми верујемо да свако жели да у Србији има сигурног и поузданог пријатеља. Србија је и доказала током историје да је поуздан и сигуран пријатељ који увек изабере праву страну. Много је великих и моћних народа који у великим историјским искушењима нису изабрали праву страну света. Србија и српски народ јесу и баш никада нису били на погрешној страни и баш никада нису дозволили ни да га сила ни величина одведу тамо где нема места и где није место слободним историјским народима какав српски народ свакако јесте – подсетио је министар Вулин.

Година која је иза нас, према речима министра Вулина, била је година у којој смо неколико пута, без своје воље и кривице, били на ивици сукоба, скоро отвореног рата.

- Неразумна и неодговорна политика шиптарског руководства, упади на север Косова и Метохије изазивали су страх, зебњу и несигурност, не само на северу Косова и Метохије, и у Србији, већ на читавом Балкану. И у тим тешким тренуцима, извршавали смо беспоговорно наређења нашег врховног команданта, и када је наређено да се Војска стави у повишени ниво борбене готовости изашли смо тамо где нам је речено и нико није рекао да неће. Сва војска је радила оно што је требало да ради, храбра, уверена и убеђена у вредност свог позвања и у вредност и врлину онога што ради – нагласио је министар Вулин, подсећајући да су се људи враћали с крштења, прекидали свадбе и заборављали на породичне обавезе да би се одазвали да њихови другови не оду без њих и да све оружје овог света не може да замени то пожртвовање и ту врлину.

Свако од нас, према речима министра Вулина, у тим тренуцима, могао је да буде сигуран и поуздан у своју Војску и баш сваког њеног припадника, јер је Војска Србије показала своју вредност, сви њени припадници су показали снагу, дисциплину, Војска је показала да је уређена, храбра и спремна да одговори на сваки изазов и испуни свако наређење.

Према речима министра Вулина, Војска Србије не може да се одвоји од свог народа и „зато је тако успешна и толико вољена и победничка“.

- Сви ви јесте део нашег живота, део одбране своје земље и шта год да радили, о чему год размишљали, чиме год се бавили, свако од вас је ту због наше једине и вољене Србије. Нико никада није могао да каже где престаје војска, а где почиње народ. Ваљда смо зато побеђивали веће и моћније од себе, јер Војска Србије никада није била скуп плаћеника којима сте могли да наредите да ураде било шта, било коме и било где. Војска Србије је увек била војска свог народа - поручио је министар одбране.

Говорећи о години за нама, министар одбране је оценио да је она била година сећања, јер смо обележили 20 година од одбране од НАТО агресије, а не заборављамо ни једног нашег војника, официра, цивила и полицајца, ни једно убијено дете. Министар је, такође, замолио да се, уз исказивање жаљења за цивилним жртвама не заборави нико од тих људи, јер нико нема право да у слободној земљи убије ни једног јединог човека зато што носи униформу.

Министар Вулин је поручио да ће Србија остати доследна себи и свом народу и у годинама које долазе сваки искрени пријатељ моћи ће да се радује њеном напретку и снажењу и моћи ће да буде поносан на једну усправну Србију, на њену војску - мирољубиву, сигурну, али увек спремну да заштити своју земљу и свој народ.

У оквиру вечерашњег програма, приказан је и филм у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“, посвећен најзначајнијим резултатима Министарства одбране и Војске Србије у 2019. години.

Свечаност у Дому Гарде на Топчидеру обогатили су и наступи Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.