Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.12.2019.

Министар Вулин: Србија и Норвешка настављају сарадњу у области војне медицине




"Србија ће наставити политику војне неутралности и не желимо да постанемо члан ниједног војног савеза, али да свакако хоћемо и можемо да чувамо своју независност, своју сувереност и да својим јачањем гарантујемо мир на читавом Балкану. Што је снажнија Србија, што је стабилнија, то ће и Балкан бити мирнији и сигурнији. То је у интересу не само земаља региона већ и читаве Европе", изјавио је министар одбране Републике Србије Александар Вулин после састанка са норвешким колегом Франком Баке-Јенсеном, на чији позив борави у званичној посети Ослу.
 
Министар Вулин је искористио прилику да "уваженог министра информише о позицији наше Владе и нашег народа када је у питању Косово и Метохија, када је у питању ситуација у читавом региону, са посебним освртом на Босну и Херцеговину и нашим ставом да Дејтонски споразум мора бити очуван у сваком свом слову".
 
Захваливши Влади Норвешке на континуираној помоћи развоју сарадње два министарства, српски министар одбране је истакао да се сарадња на првом месту одвија у области војне медицине и тако ћемо наставити и у будућности.

"Много је ствари које можемо да научимо од наших норвешких партнера, али исто тако много је ствари које наши норвешки партнери могу да науче од нас када је у питању војна медицина. Веома смо захвални на континуираној помоћи која се остварује Балканским медицинским снагама и наравно великој помоћи коју су дали када смо формирали нашу пољску болницу нивоа 2 за потребе УН у мировној мисији у ЦАР. Верујемо да ће наша сарадња бити још плоднија, да ћемо наставити да сарађујемо јер, на првом месту, искуства која можемо да поделимо једни са другима јесу оно што чини разлику", изјавио је министар Вулин.
 
Министар одбране Краљевине Норвешке Франк Баке-Јенсен истакао је да је реч о веома важној посети и да је Србија земља са којом Норвешка има значајну сарадњу у областима војног образовања и развоја система одбране.
 
"Србија је уложила велике напоре када је реч о Балканским војно-медицинским снагама и то је земља са којом је важно да одржавамо контакте, да размењујемо ставове о ситуацији у Европи и свету, као и што смо данас имали искрене разговоре", поручио је министар одбране Норвешке.
 
Министар одбране Републике Србије дочекан је у Ослу уз највише државне и војне почасти.