Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.11.2019.

Министар Вулин: Војска Србије у потпуности контролише ситуацију у Копненој зони безбедности




Војска Србије у потпуности контролише читаву територију наше земље и гарантује територијални интегритет и суверенитет наше домовине. Никакве сепаратистичке провокације, никакве политичке провокације не могу на било који начин да угрозе мир, стабилност, безбедност, сигурност и наш начин живота - рекао је министар одбране Александар Вулин, који је са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем обишао данас припаднике Војске Србије у Копненој зони безбедности у бази „Кадрова чука“, Поседнутом објекту „Горњи Вртогош“, као и Стрелишни комплекс „Вртогош“.
 
- За сваког грађанина наше земље Војска Србије обезбеђује мир, без обзира да ли је то Нови Сад или Прешево и сваки наш грађанин може да буде сигуран да ће му бити гарантована сва права, његова част, имовина и слобода - нагласио је министар Вулин.
 
Идеје о стварању велике Албаније и промени граница Републике Србије су идеје које могу да запале читав Балкан, истакао је министар Вулин и додао да такве идеје не могу да прођу на простору Републике Србије.
 
- Војска Србије је својом спремношћу, обученошћу и ангажованошћу најважнији гарант мира на простору читавог Балкана. Војска Србије у потпуности контролише ситуацију у Копненој зони безбедности. Сви наши припадници су здрави, опремљени, мотивисани, сигурни и свако од њих је гарант да ће овде још дуго владати мир. Што је јача Војска Србије то је и мир дужи и стабилнији - поручио је министар Вулин.
 
Командант Четврте бригаде копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа рекао је да припадници те бригаде без престанка током целе године, у свим временским условима обезбеђују Копнену зону безбедности у дужини од 117 километара, у сектору „Југ“.
 
- Тренутна ситуација у Копненој зони безбедности је мирна. Сарадња са КФОР-ом је на веома високом нивоу. Немамо никаквих проблема, а министар одбране, начелник Генералштаба и командант Копнене војске данас су се уверили да су припадници Четврте бригаде у потпуности оспособљени за извршавање свих наменских задатака у Копненој зони безбедности - рекао је генерал Стопа.
 
О стању у бази „Кадрова чука“ министру је реферисао командир базе мајор Драган Крстић, а људство у бази приказало је рад органа обезбеђења. Мајор Бојан Стојановић из Четврте бригада објаснио је да је главни задатак спречавање преласка административне линије ван планираних места и контрола Копнене зоне безбедности. Он је истакао да се за извршавање задатака користи најсавременије оружје, опрема за извиђање и осматрање дању и ноћу, а све у складу са правилима ангажовања у Копненој зони безбедности.
 
Током обиласка Стрелишног комплекса „Вртогош“, министра је о реализованим задацима на изградњи и опремању стрелишта упознао командант Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Бранислав Стевановић.
 
О стању и задацима Поседнутог објекта „Горњи Вртогош“ говорио је поручник Филип Вуковић.
 
Данашњем обиласку припадника Војске Србије у Копненој зони безбедности присуствовали су и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, командант Четврте бригаде бригадни генерал Слободан Стопа и главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Зоран Коцић.