Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.11.2019.

Састанак министра Вулина и индијског министра спољних послова Џаишанкара



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром спољних послова Републике Индије др Субрамањамом Џаишанкаром, након чега је са индијским амбасадором у Београду Субратом Батачарџијем потписао Споразум о сарадњи у области одбране између Републике Србије и Републике Индије.
 
За потписани споразум министри Вулин и Џаишанкар истакли су заједничко очекивање да ће тај документ допринети развоју и јачању свеукупне сарадње између две државе.
 
На састанку, министар Вулин је захвалио за принципијелну подршку коју Индија пружа територијалном интегритету и суверенитету наше земље и напорима Републике Србије да се мирним путем и дијалогом реше отворена питања на Косову и Метохији. Он је нагласио да је за Србију апсолутно неприхватљиво формирање тзв. „војске Косова“, као и смањење бројног стања припадника КФОР-а, који у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација представља једини гарант безбедности на простору јужне српске покрајине.
 
Министар Вулин је истакао да је Република Србија у потпуности посвећена војној неутралности и опредељена за сарадњу са партнерима и на Истоку и на Западу. Сходно томе, поручио је да ће Министарство одбране наставити да води балансирану политику и развија односе у области одбране са свим државама и међународним организацијама у складу са националним и спољнополитичким приоритетима.
 
Министар спољних послова Џаишанкар захвалио је на срдачном пријему, рекавши да му је драго што се традиционално добри и пријатељски односи Србије и Индије заснивају на разумевању и обостраном уважавању.