Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.10.2019.

Министар Вулин са ученицима Војне гимназије и Средње стручне војне школе




Министар одбране Александар Вулин посетио је данас Интернат Војне гимназије и ученикe Средње стручне војне школе, где су му старешине и ученици тих војних школа представили спортске и академске успехе које су ти најмлађи припадници Министарства одбране и Војске Србије постигли у претходном периоду.

Министар Вулин, је након презентације и разговора, истакао је да је погрешном и штеточинском одлуком, 2005. године, Војска укинула Средње стручне војне школе.

- Сачували смо ваздухопловство, сачували смо технику, али смо плански укинули себи могућност да школујемо оне који ће се о ваздухопловству и техници бринути. Срећом, 2015. године, та одлука је промењена, и сада смо већ имали и прву генерацију оних који су се одшколовали у Средњој стручној војној школи и који су већ почели да раде у Војсци Србије – нагласио је министар Вулин.

Војска Србије и Министарство одбране ће учинити све, поручио је министар Вулин, да средњошколска образовна база Војске Србије буде што шира, да примимо што више деце и да им обезбедимо што боље услове за школовање.

- Имали смо прилике да разговарамо са децом која побеђују много старије од себе, много обученије од себе, зато што су – војници, зато што су прихватили да увек иду на победу, зато што дају све од себе и зато што за њих нема нерешивих проблема и нема питања на која немају одговор. Ова деца су изабрала да буду део система Војске Србије и ова деца су изабрала да уђу у систем који ће од почетка до краја бринути о сваком од њих – истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, сви који постану део система Војске Србије, сви који дођу да се школују у Војну гимназију или Средњу стручну војну школу, могу да буду сигурни да ће систем бринути о њима.

- Прошла су времена када смо уништавали систем, када смо укидали могућност да се ова деца школују, напредују и да остану у војсци. Ово су времена у којима је систем поново успостављен и ово су времена у којима војска поново брине о својима – закључио је министар Вулин.

Обраћајући се у име свих запослених у Војној гимназији и Средњој стручној војној школи, начелник Војне гимназије капетан фрегате Мирослав Ћитић, уз подсећање на мисију тих војнообразовних установа као и на наставни план и програм, посебно се осврнуо и на ваннаставни васпитно - образовни рад које те школе негују. Он је истакао да је у Војној гимназији и ССВШ организовано више курсева, клубова и секција, у којима ученици, годинама уназад остварују значајне резултате.

Последњи у низу успеха, додао је он, остварила је најмлађа секција у ССВШ „Војни радио клуб“, који је на недавно одржаном „Купу Радован Медић“, освојио екипно прво место.

Капетан фрегате Ћитић је, такође, нагласио да су ученици Војне гимназије и ССВШ остварили и запажене резултате и на Новосадском маратону, такмичењима у оријентирингу, као и на хуманитарном турниру „Волим децу – играм за Звечанску“, а ученици са најбољим резултатима били су у прилици да министру одбране кажу нешто више о постигнутим успесима.

Начелник Војне гимназије посебно је захвалио Министарству одбране, Универзитету одбране и Војној академији што су препознали значај средњошколског образовања, па  ученици Војне гимназије и ССВШ учествују на спортским и академским манифестацијама уз своје старије колеге из система.

У име екипе „Војног радио клуба“ о својим утисцима након екипнe победe на такмичењу „Куп Радован Медић“, такмичењу у радио-гониометрији које је одржано 24. октобра говорио је ученик ССВШ Петар Рогановић. Он је подсетио да је то четврто такмичење на којем су као екипа учествовали, као и да су на сва четири однели победу.

То је такмичење на коме учествују клубови из региона и осталих европских држава. Победа нам је и значајнија, јер су на такмичењу учествовали и такмичари са вишегодишњим искуством, али ми смо добро научили да брзо одрадимо тај смер, пронађемо станице за кратко време и дођемо до циља – истиче Петар додајући да их наредне године очекује светско првенство на Златибору, за које се нада да ће њихова екипа, такође, остварити успех.

Ученица Јована Стојковић најстарији је учесник у екипи „Војног радио-клуба“, која је, такође, указала на успех који су остварили на такмичењима на којима су учествовали.

- С обзиром на то да смо ми били најмлађи на том такмичењу, показали смо да на младима свет остаје – нагласила је ученица Јована.

Данашњој посети присуствовали су и представници Универзитета одбране и Војне академије, као и старешине, наставници и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Недавно је обновљено  свих пет спратова у згради Интераната Војне гимназије, а комплетно су уређене спаваонице, купатила, просторије за дневни боравак и трпезарија. Интернат, који је саграђен 1978. године и који се простире на више од 10 хиљада квадратних метара, има капацитета за смештај 516 ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе.