Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.09.2019.

Министар Вулин: Војска Србије сваким даном све јача




Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, обишао је данас обуку и гађање јединица Војске Србије из оклопно-извиђачких возила БРДМ-2МС, на Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“.

Према речима министра Вулина, захваљујући споразуму између два председника и врховна команданта оружаних снага Републике Србије и Руске Федерације, Александра Вучића и Владимира Путина, Војска Србије се опрема и јача.

- БРДМ-2 оклопно возило пешадије, које нам је заиста било неопходно, показује своје квалитете и карактеристике и сви припадници Војске Србије који раде на њему су задовољни оним што су могли да ураде и науче. Оно што је најважније јесте да су сви наши припадници оспособљени, обучени, да су вредни, раде и високо су мотивисани да савладају и ово средство. Војска Србије може за себе да каже да је сваким даном све јача, поручио је министар Вулин.

Начелник Одељења за планирање и развој у Команди Копнене војске пуковник Владан Милосављевић рекао је да је после успешне реализације првог дела задатка – опремања оклопно-извиђачког батаљона оклопно-извиђачким аутомобилом БРДМ-2МС, почела друга фаза обуке која се огледа у правилном и безбедном руковању тим возилом.

- У потпуности смо задовољни возилом, а људство које је ангажовано у обуци изузетно је мотивисано и спремно за усвајање нових знања, што је и приказано данашњим успешним гађањем. Први део обуке су теоријски садржаји изведени у касарнама „Мија Станимировић“ и „Књаз Михаило“ у Нишу. После тога, приступили смо практичној обуци на средству у тим касарнама и на полигону „Рујник“. Тада смо извели вежбу осматрања и упознали се са основним карактеристикама и могућностима термовизијских средстава на БРДМ-2МС. То нам је омогућило да изведемо безбедно, правилно и ефикасно гађање на „Пасуљанским ливадама“, рекао је пуковник Милосављевић.

Како је истакао заставник Александар Јовановић из Специјалне бригаде, у претходна три дана припадници Војске Србије имали су прилику да на терену примене сва теоријска знања из управљања новим возилима те истакао да је нови БРДМ-2МС доста савременији.

Разводник Игор Алексић из 30. командног батаљона није крио задовољство тиме што је савладао управљање новим возилом. Он је нагласио да је, у поређењу са старим БРДМ-ом, нови много лакши за управљање и руковање.

Обука и гађање на оклопно-извиђачким возилима, која су недавно као донација из Руске Федерације пристигла у Србију, изводи се од 9. септембра у касарнама „Мија Станимировић“, „Стеван Синђелић“ и „Књаз Михаило“ у Нишу, на полигону „Рујник“ и на Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“.

У току данашњег обиласка, приказана је обука на оклопно-извиђачким возилима БРДМ-2МС, гађање непокретних и тренутних циљева, након чега је приказан и део опреме за одржавање из комплета донираних средстава.

Данашњем обиласку присуствовали су и командант Копене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадни генерал Мирољуб Чупић и командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић.