Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.08.2019.

Министар Вулин: Војска Србије је војска мира




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас, у касарни „Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу, припаднике пешадијске чете који се припремају за учешће у мултинационалној операцији „UNIFIL“ у Либану.

Према речима министра одбране, учешћем у мировним мисијама Војска Србије не само што представља нашу земљу у најбољем светлу и добија похвале из читавог света, већ свакодневно ради на својој даљој обучености и прикупљању и добијању нових искустава.

- Сваки наш припадник који оде у мировну мисију је обучен и опремљен по највишим светским стандардима и у потпуности може да испуни сваки задатак. Војска Србије ће у складу са политиком државног руководства председника Вучића водити рачуна да да свој максимум на доприносу политици војне неутралности, али и помоћи свакоме коме је помоћ потребна. Војска Србије је војска мира и где год да се ми нађемо ту су и ред, закон и мир. Мировне мисије у којима учествује Војска Србије веома помажу на јачању ауторитета и угледа наше земље, али и значајно помажу да свакодневне задатке и нашу прву мисију – одбрану земље, можемо да урадимо на најбољи могући начин, рекао је министар Вулин и поручио свим припадницима Војске Србије који учествују у мировним мисијама да се врате баш такви какви су и отишли, само богатији за једно искуство.

Командир чете која се припрема за учешће у мултинационалној операцији у Либану мајор Милан Кубурић истакао је да се обука реализује по плану и у потпуности и да је мотивација људства на веома високом нивоу.

- Обука је подељена у три целине. Прва целина је већ реализована пре формирања овог привременог састава и то је обука индивидуалних специјалности - обука возача моторних и борбених возила, обука нишанџија на борбеним возилима и обука болничара у саставу одељења у сваком воду. Током првог месеца тежиште ће бити на индивидуалној обуци и на делу колективних задатака обуке за учешће у мултинационалним операцијама. Трећа фаза обуке је одлазак у базу „Југ“ и полигон „Боровац“, припрема за евалуацију и евалуација од стране екипе Генeралштаба Војске Србије, рекао је мајор Кубурић.

Командир Одељења заставник Милош Величковић поручио је да ће припадници чете која се обучава за учешће у мултинационалној операцији у Либану применити све процедуре и поступке које су на обуци увежбавали и додао да ће достојно представљати Војску Србије и Републику Србију и да ће оправдати указано поверење.

Током извођења обуке приказани су рад Тактичког оперативног центра, пешачка патрола с наиласком на импровизовану направу, пешачка патрола с формирањем привременог контролног пункта, као и рад на осматрачници и рад с оптоелектронским и телекомуникационим средствима.

Данашњем обиласку присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и командант Треће бригаде копнене војске бригадни генерал Слађан Стаменковић.