Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.08.2019.

Министар Вулин: Више унапређења у подофицире до краја године




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас полазнике 14. класе Основног курса за подофицире у Центру за обуку Копнене војске на полигону „Пескови“.

Министар Вулин је, након обиласка и приказа сегмената обуке, оценио да се Војска свакодневно обучава и да наши припадници сваког дана усвајају нова знања.

- На курсу за будуће подофицире Војске Србије можемо са задовољством да се уверимо да су они високо мотивисани, да су спремни да раде, да желе да уче и да показују све оне способности које су потребне за будуће подофицире. Подофицири су кичма сваке војске, они су ти који раде са војником, који носе највећи терет и због тога је веома важно да буду обучени, али да буду задовољни и мотивисани. Војска Србије је спремна да испуни сваки свој задатак, а ове године ћемо имати и значајно већи број унапређења у прве подофицирске чинове. Сматрамо да Војска Србије мора да се ојача управо у том сегменту. Добар подофицир, задовољан подофицир - задовољна и сигурна Војска Србије – поручио је министар Вулин.

Начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Жељко Петровић изразио је задовољство оним што су полазници Курса данас показали.

- Полазници курса су данас показали да су достигли онај ниво способности који им омогућава да по завршетку курса и промовисања у први подофицирски чин успешно командују јединицама ранга одељења и да могу да покажу оно што су научили, јер у војсци је то кључно правило – покажи па онда тражи од потчињених да тако поступају – истакао је генерал Петровић.

Након реферисања заменика команданта Центра за обуку Копнене војске потпуковника Николе Оташевића, министар је обишао стационарно логоровање полазника 14. класе Основног курса за подофицире, а присуствовао је и приказу обучености на деконтаминационој, санитетској и телекомуникационој станици.

У оквиру приказа обучености, полазници су приказали савлађивање ватрене стазе, поседање и промену ватрених положаја, дејство на запоседнути објекат, као и обуку кандидата логистичких специјалности.

Данашњем обиласку су присуствовaли и заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Зоран Коцић.

Основни курс за подофицире траје шест месеци, а по завршетку Курса, кандидати се производе у чин водника и постављају се на формацијска места у јединицама Војске Србије.