Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.07.2019.

Министар Вулин: Припадници српског војног санитета - најбољи људи у најгорим временима




Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин присуствовао је вечерас свечаности поводом обележавања 180 година санитетске службе Војске Србије у Дому Гарде на Топчидеру.

Честитајући празник, министар одбране истакао је да када човек стане пред лекара, медицинског техничара и све припаднике санитетске службе, који о болу и људском телу знају више од било кога, човек мора да се осети скромно, мора да буде захвалан и мора да схвати да је равноправан са сваким другим људским бићем, свестан своје смртности.











Осврнувши се на значај санитетске службе у нашој војсци и све оно што су њени припадници чинили у ратовима за нама, министар Вулин је подсетио да је 20 година прошло од НАТО агресије, од како су и тада били са својим народом, када је све било прва линија.

- Двадесет година од како сте показали да ни тада нисте питали ко је рањеник, већ само од чега је рана. Двадесет година живимо у миру, лижемо своје ране и показујемо целом свету шта смо научили о ужасима ратовa, и ево већ 20 година трудимо се да се ојачамо, усправимо и покажемо оно најбоље што смо научили из најгорег времена. Ви сте били најбољи људи у најгорим временима – поручио је министар Вулин.

Кажу неки, додао је он, да управо због тога, најгора времена и постоје, да покажу какви се људи рађају, а кажу мудри да у малим народима расту велики људи.

- Наш војни санитет је био тамо где је било тешко, кад год је било тешко и увек и за корак испред прве линије. Нико не сме да буде напуштен, нико не сме да буде остављен, нико не сме да умре сам, нико не сме да буде без наде. Надајмо се да су ратна времена заувек иза нас, али у времену у коме живимо морамо бити спремни да оно што смо научили у ратовима, покажемо у миру. Таква нам је судбина и таква нам је земља, да у најтежим временима учимо оно што ће нам требати да би сачували живот. Из бескрајне смрти ви сте научили да стварате и чувате живот и не можемо да не будемо поносни на свакога од вас – нагласио је министар Вулин.

Министар одбране је подсетио да од времена Сливничке битке, припадници санитетске службе показују да има наде и да стати пред војног лекара занчи и нешто више и да же то разумети колеге које са подједнаким знањем, љубављу и посвећеношћу раде у цивилним институцијама.

- Ви сте на првом мету војни лекари, ви идете тамо где је смрт, за корак испред оног ко иде у прву линију, ви идете тамо да нико не би био остављен, да нико никада не би био сам, ни један човек не сме да буде остављен. Зато и кад станете пред нас, обичне грађане наше земље, ми вам поклонимо наше безрезервно поверење, убеђени и сигурни да тамо где је војска, где је војни лекар, мора бити и да је знање, ред, доброта, хуманост и нада – нагласио је министар Вулин додајући да се данас сећамо оних који су дали животе да би ова земља могла да одлучује о себи, да говори својим језиком и пише својим писмом и оних који су спасавали животе не питајући за име и презиме, као и 180 година историје – упорне, несаломиве, тврдоглаве борбе за наду.

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци. мед. Угљеша Јовичић, указујући на значај јубилеја, истакао је да тих 180 година означавају године неизмерног залагања пожртвованих појединаца, генерација медицинара, али и несебичне помоћи пријатеља и савезника из многих земаља.

- И добра, али и лоша искуства из периода за нама утицала су на развој нашег санитет и управо су највећи проблеми и најтежи тренуци учинили су да припадници војног здравства буду припремљени да брзо и адекватно реагују у свим ситуацијама – нагласио је генерал Јовичић.

Оданост, висока етичност и хуманост, како је истакао, били су и остали постулати рада те службе. Говорећи о наредим корацима у развоју санитетске службе, генерал Јовичић је истакао да овај јубилеј та служба дочекује са новом опремом и кадровски ојачана.

Указујући да ће тренд осавремељавања бити настављен, генерал Јовичић је нагласио и да ће на основу Одлуке министра одбране кадровско појачање бити настављено попуном у највећем броју медицинским радницима, а у току је припрема за пријем 120 лица.

- Осим поменуте реконструкције “хируршког шока”, као жиле куцавице ВМА, планирамо да уз помоћ кинеских пријатеља отворимо Центар за традиционалну кинеску медицину у ВМА. У плану је и иградња ургентног блока у Војној болници Ниш, а приближава се и почетак изградње Војног геронтолошког центра на Карабурми чиме ће бити знатно унапређена здравствена заштита војних осигураника старије животне доби – нагласио је генерал Јовичић додајући да као сталан задатак остаје увођење нових дијагностичких и терапијских процедура.

Поводом јубилеја, у оквиру свечаности премијерно је приказан промотивни филм о 180 година војног здравства у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“. Свечаности је претходила и изложба о развоју санитетске службе, која кроз десет историјских тачака сведочи о томе како је у различитим епохама војни санитет наше земље користио различита санитетска возила, која симболично обележавају напредак ефикасног транспорта и лечења пацијената и рањеника. Од балканских ратова, Првог светског рата које је обележио камион марке Пацкард, санитетске службе ЈНА која се служила возилом марке Пинзагуер, преко савремених санитетских возила па све до санитетских возила „Лазар 2“ и „Милош 3“ за извлачење повређених. Уз санитетска возила, припаднике санитета у униформама и обележјима из различитих епоха, изложени су оригинални делови и реплике санитетске опреме, као и панои са најважнијим информацијама о периоду развоја санитетске службе.

Дан санитетске службе обележава се као сећање на 30. јул 1839. године када је др Емерих Линденмајер постављен за првог штабног доктора и првог начелника санитетске службе наше земље.