Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.07.2019

Састанак председника Вучића са врховним командантом Савезничких снага за Европу генералом Волтерсом
Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић примио је данас врховног команданта НАТО снага за Европу и команданта Европске команде америчких снага генерала Тода Волтерса и изразио задовољство добром сарадњом са НАТО, која се развија уз поштовање војне неутралности Србије.

Председник Вучић је истакао да су међународне мировне снаге на Косову и Метохији под вођством НАТО гарант безбедности српског народа на КиМ. Зато је затражио да начелник Генералштаба Војске Србије у сваком тренутку може да ступи у контакт са командантом КФОР и истовремено прихватио да врх наше Војске буде на располагању за комуникације са КФОР.

- Добра комуникација између Војске Србије и КФОР је важна како би, без оклевања, била предупређена свака кризна ситуација на Косову и Метохији. То представља гарант безбедности српског народа на КиМ - рекао је председник Вучић.

Генерал Волтерс је прихватио да у сваком тренутку, без одлагања, постоји могућност међусобне комуникације, јер је то важно за очување стабилности у региону као једног од стубова глобалне стабилности. Он је потврдио да ће КФОР и даље одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији и похвалио председника Вучића за одговорне, мудре и хладнокрвне реакције у кризним ситуацијама на КиМ. Генерал Волтерс је подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону.

Председник Вучић је рекао да је сарадња Војске Србије са НАТО, у оквиру Програма „Партнерство за мир“, у заједничком интересу и изразио наду да ће она бити унапређена са циљем изградње капацитета за допринос међународном миру. С тим у вези, председник Вучић је нагласио да је усаглашен нови циклус Индивидуалног акционог плана партнерства.

Састанку су присуствовали и министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и шеф Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО бригадни генерал Предраг Бандић.