Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.07.2019

Потписани споразуми у области одбране са представницима ФранцускеУ оквиру посете француског председника Емануела Макрона Републици Србији, данас је у Палати „Србија“ потписано и пет споразума у области наоружања и војне опреме, међу укупно 22 документа који су том приликом потписани.

У присуству председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и председника Републике Француске Емануела Макрона, министар одбране Александар Вулин и потпредседник компаније MBDA Филип Дидије разменили су Оквирни споразум и пратеће Наруџбенице за набавку ПВО система Мистрал 3 и заједничку интеграцију истог на систем Пасарс.

Оквирни споразум и Наруџбеницу бр. 1 са MBDA потписали су потпредседник компаније Филип Дидије и директор за комерцијалне послове „Југоимпорт-СДПР“ Александар Лијаковић, а у својству присутног и сагласног начелник Одељења у Управи за набавку и продају Сектора за материјалне ресурсе пуковник Драган Панић. Наруџбеницу бр. 2 потписали су, такође, Филип Дидије и Александар Лијаковић, а у својству присутног и сагласног директор Војнотехничког института Сектора за материјалне ресурсе пуковник Бојан Павковић.

Потписан је и Технички споразум између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Републике Француске у вези са набавком ПВО система кратког домета од компаније MBDA, чији су потписници државни секретар у Министарству одбране Републике Француске Женевјев Дарјесек и в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Међу документима који су данас потписани су и Меморандум о разумевању између Министарства одбране Републике Србије и компаније Талес, који су потписали потпредседник те компаније за Централну Европу и земље Балкана Гантер Трумер и в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Такође, Меморандум о разумевању између Министарства одбране Републике Србије и компаније Сафран данас су потписали и потпредседник сектора одбране за копнена возила Лорен Деур и в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.

Потписан је и Меморандум о разумевању између привредног друштва "Прва Петолетка – Наменска" Трстеник и компаније „Iksblu“, чији су потписници менаџер продаје те компаније за Југоисточну Европу Енцо Алдрованди и Карлос Маћадо Да Силва Лопез, као члан делегације и генерални директор „Прве Петолетке – Наменска“ Анђелка Атанасковић и Саша Батоћанин, као члан делегације.