Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.07.2019

Пријем официра након Генералштабног усавршавања у иностранству
- Веома смо поносни на људе које смо послали да нас репрезентују у великим и важним земљама и армијама, а посебно то што су се вратили са највишим признањима и највишим оценама – речи су министра одбране Александра Вулина, који је данас заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем разговарао са припадницима Министарства одбране и Војске Србије, по повратку са усавршавања у иностранству.

Министар Вулин је истакао да захваљујући политици председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије, као и војној неутралности наше земље, можемо да учимо од свих армија света и да оно што је најбоље прилагодимо сопственим потребама.

- Захваљујући политици неутралности, можемо да учимо и од истока и од запада и да примењујемо само оно што треба нашој војсци. Нико више не одлучује за нас – како ће изгледати наша стратегија и организација, како ћемо се наоружавати, како ћемо представљати доктринарне и стратегијске документе. Нико не одлучује у име Војске Србије и у име државе Србије – истакао је министар Вулин.

Нагласивши да су се припадници Министарства одбране и Војске Србије током усавршавања у иностранству изузетно показали, о чему сведоче највише оцене и похвале, министар Вулин је рекао да се од њих очекује да војсци дају најбоље од себе, а научена знања примене и пренесу.

Пријем код министра одбране приређен је за потпуковнике Срђана Згоњанина, Миљана Влашковића и Милоја Илића, који су били на Генералштабном усавршавању у Руској Федерацији и потпуковника Зорана Живића, који је исти вид усавршавања завршио у Италији.

Према речима потпуковника Милоја Илића, захтеви Генералштабног усавршавања на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације веома су високи и траже целодневно ангажовање.

- Завршио сам поменуту академију. Врло је интересантна зато што оспособљава официре за командовање и рад на оперативном и стратегијском нивоу. Официри су по завршетку те школе способни да се укључе у све оперативне и стратегијске активности војске и државе уопште, када је у питању национална безбедност, пре свега војни сектор – рекао је потпуковник Илић.

Потпуковник Зоран Живић истиче да је задовољан знањем стеченим на Генералштабном усавршавању у Риму.

- На школовању, поред италијанских официра, школују се и официри из читавог света. Школовање даје опсежна знања за обављање наредних дужности на оперативном и стратегијском нивоу, за командовање и за штабне дужности. Студије су интегрисане и поред Генералштабног усавршавања ту су и мастер студије – објашњава потпуковник Живић, који је на усавршавању у Риму провео девет месеци.

Данашњем пријему присуствовао је и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.