Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
03.07.2019.

Посета команданта борбене групе ЕУ HELBROC



Командант борбене групе Европске уније HELBROC, бригадни генерал Георгиос Босмалис из Оружаних снага Републике Грчке, посетио је базу „Југ“ и полигон „Боровац“ где је присуствовао евалуацији снага Војске Србије за учешће у овој борбеној групи.

Током посете, бригадни генерал Босмалис уверио се у висок степен оспособљености припадника Војске Србије и изразио задовољство нивоом обучености, залагања и мотивисаношћу припадника евалуираних јединица.
 
Борбена група HELBROC је једна од борбених група Европске уније спремна за ангажовање у њеним операцијама и мисијама.
 
Борбену групу HELBROC иницијално су формирале Република Грчка, као водећа држава, Румунија, Бугарска и Кипар, 2007. године и од тада је више пута била у приправности за ангажовање.
 
Република Србија приступила је овој борбеној групи 2016. године потписивањем техничког споразума са земљама чланицама. Учешћем снага Војске Србије у борбеним групама Европске уније потврђује се опредељеност Србије за дељење одговорности када је у питању безбедност у региону и шире.
 
У првој половини 2020. године у приправности за ангажовање ове борбене групе налазиће се пет штабних официра, вод Војне полиције и тим за цивилно-војну сарадњу из Војске Србије.