Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
10.06.2019.

Министар Вулин: Резолуција 1244 никада није спроведена до краја




Поводом 20 година од доношења Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, министар одбране Александар Вулин изјавио је да су том резолуцијом прекинута непријатељства, али суштински мир никада није наступио.
 
- Међународна заједница није испунила своје обавезе, 250.000 Срба се никада није вратило на своје огњиште, њихова имовинска права се не поштују ни данас. Од доласка међународне заједнице до данас, убијено је више од 1.000 Срба на Косову и Метохији и за то скоро нико није одговарао. Шиптарски терористи су наставили да убијају, да прогањају. Нико није кажњен за погром 2004. године, а 2008. године покушало се са признањем лажне државе Косово - подсетио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, Резолуција 1244 је документ којем се српски народ не може радовати, али мора тражити његово пуно спровођење.
 
- Резолуција која је наметнула туђу власт на делу наше територије, која је увела међународну заједницу тамо где би морали да буду наши судови, где би морала да буде наша држава је тешка резолуција за нас. Резолуција коју смо морали да прихватимо, Резолуција коју смо прихватили, али Резолуција која никада није испуњена и никада није спроведена до краја. Међународна заједница се у ових 20 година није добро понашала ни према Србији ни према Србима, али ни према међународном праву. Да јесте, Резолуција 1244 била би спроведена и бар би злочини били кажњени, бар би елементарна људска права Срба на Косову и Метохији била сачувана и унапређена - изјавио је министар Вулин.