Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.05.2019.

Концерт „Великани шпанског музичког пера” у Дому Војске Србије



Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” у оквиру обележавања 120. годишњице свог постојања, а у сарадањи са Амбасадом Краљевине Шпаније у Београду, организовао је концерт којим се придружио међународном обележавању годишњица смрти тројице најзначајнијих шпанских композитора 18, 19. и 20. века и њиховом прослављеном националном инструменту – гитари.
 
Концерт под називом „Великани шпанског музичког пера” одржан је у Свечаној сали Дома Војске у Београду.

Специјални гости на концерту били су Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије и амбасадор Краљевине Шпаније у Србији Мигел Фуертас Суарез.
 
На почетку концерта, начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”, капетан фрегате Светозар Василески захвалио је гостима и публици на присуству и истакао значај обележавања јубилеја Ансамбла, посебно овог концерта у оквиру међународног обележавања вредног јубилеја  шпанске културе.
 
Амбасадор Краљевине Шпаније Мигел Фуертас Суарез истакао је посебан однос који две земље имају и који је био нарочито добар у тешким временима за српски и шпански народ. Он је посебну захвалност изразио за сарадњу коју је у свом амбасадорском мандату имао са Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички” који и овог пута учествује у међународној прослави јубилеја који је посебно битан шпанском народу.
 
На премијерном концертном програму публика је могла да ужива у вокално-инструменталним делима Фернанда Сора, Франциска Tарега i Хоакина Родрига у извођењу реномираних српских уметника, мецосопранискиње Јадранке Јовановић и гитаристе Уроша Дојчиновића, уз пратњу Симфонијског оркестра Уметничког ансамбла „Станислав Бинички” под диригентском палицома Катарине Божић.

У програму ове вечери најпре је изведена чувена композиција „Мелодија од Сора”, иначе најстарији познати манускрипт ове композиције из XIX века, који је био у поседу Даниела Фортеа, а тренутно се налази у библиотеци „José Maria López de la Osa” u Мадриду.
 
Задовољна публика могла је да осети дубоке емотивне одјеке које је класична шпанска гитара сачувала кроз векове. Уз мелодије великих мајстора, у сјајној интерпретацији солиста уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”, био је ово догађај који ће београдска публика засигурно дуго памтити.