Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.05.2019.

Министар Вулин: Одличан одзив за служење у резерви



Министар одбране Александар Вулин обишао је војнике на обуци у резервном саставу старије од 30 година у Првом центру за обуку у Сомбору. Од укупног броја лица која су у мају ове године позвана на обуку у резервном саставу лица старијих од 30 година, бележи се већи одзив од очекиваног, па је у Центру у Сомбору тренутно на обуци 104 лица, у Другом центру у Ваљеву 90, а у Трећем центру у Лесковцу на обуци је 97 лица.
 
- Сви ти момци су дошли овде да служе својој земљи, усвоје основне војничке вештине и покажу да вреди дати своје време и своје ангажовање својој земљи – изјавио је министар Вулин током обиласка касарне „Аеродром“ у Сомбору. 

Према његовим речима, сви треба да будемо поносни на ове људе који су у својим тридесетим годинама спремни да напусте своје породице, послове и да усвоје основне војничке вештине, што говори о томе да смо ми војнички народ који жели да буде уз своју земљу и своју војску.
 
- Бити у резерви и служити својој земљи је нешто што се подразумева, што је нормално и што се ради у скоро свакој земљи на свету и Србија, свакако, није изузетак. Мене заиста чини поносним овако висок одзив и изузетни резултати ових момака и чини ме поносним што су добили подршку својих породица, подршку из својих средина, што их више нико не критикује због тога, што им се више нико не смеје и што сви разумеју да је то нормално – нагласио је министар Вулин.
 
Током данашњег обиласка, министар Вулин је у сомборском Првом центру за обуку присуствовао извођењу наставних садржаја у оквиру обуке лица у резервном саставу старијих од 30 година. Обишао је и припреме за извођење гађања и разговарао са припадницима резервног састава који проводе другу недељу на обуци, као и са старешинама који изводе обуку.

Са својим водом гађање је данас увежбавао и војник Дејан Јовановић, асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, који је изразио захвалност државном и војном врху јер су омогућили да сви ти млади људи учествују и прођу ову врсту обуке.
 
- Сматрам да смо најбоља одбрана државе, ми грађани. Оно што је мој главни утисак овде на обуци је старешински кадар, чији је морал на завидном нивоу и они су пуни енергије и сваки дан улажу ту енергију да нама покажу ствари које нисмо знали, и официри и подофицири који са нама изводе наставу. То је оно што мени даје додатну енергију у обимном наставном дану, када смо на ногама и по 10 сати – нагласио је војник Јовановић додајући да, иако је обавеза грађана да учествује у одбрани земље, то је уједно и привилегија да се научи нешто ново. Он је, такође, нагласио да је важно и то да је законски унапред уређен однос са послодавцем током боравка на обуци за резервни састав, па војници могу у потпуности да се посвете обуци.
 
Војник Дамир Чоходаревић такође је у строју мајске класе лица на обуци у сомборском Центру за обуку, а као програмеру каже да му је првих дана најтеже било то што је већи део дана „на ногама“.
 
- Уз познавање наоружања, највредније што сам научио је кретање у борби, заклањање иза зграде, као и стројева обука, јер човек у војсци није појединац, већ део вода и то је оно вредно што се научи. Атмосфера са друговима из класе је братска – нагласио је војник Чоходаревић и додао да је „кнап“ времена за све оно што током 15 радних дана обуке треба да се савлада. Сматра да би већи број инструктора подофицира, којих недостаје, унапредило обуку резервног састава.