Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
15.03.2019.

Анализа припрема за одбрану земље у 2018. години




Годишња анализа реализације планирања припрема за одбрану у 2018. години, којом је руководио начелник Управе за обавезе одбране Министарства одбране пуковник Драган Котарлић, одржана је данас у Дому Гарде на Топчидеру.

Учесници су анализирали реализацију послова планирања одбране у протеклом периоду, степен израђености, усаглашености и број одобрених планова одбране, у складу с „Планом одбране Републике Србије“ и дефинисали задатке за рад у 2019. години. 

Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић истакао је да то министарство, односно Управа за обавезе одбране као носилац послова координације одбрамбених припрема на нивоу Републике, заједно са субјектима система одбране, улаже напоре да у потпуности спроведе децентрализовани принцип планирања припрема за одбрану и помогне свимa да планска документа израде квалитетно, чиме се обезбеђује несметано функционисање земље у ванредном и ратном стању.

– Важно је јачати свест о томе да је безбедност земље заједничка одговорност и обавеза свих, а да се проблеми могу превазићи само сарадњом и испуњавањем обавеза задужених за припреме за одбрану, рекао је Живковић и додао да је у години иза нас Министарство одбране покренуло процес подмлађивања и обучавања резервног састава Војске Србије услед обуставе обавезе служења војног рока.

Државни секретар Живковић уручио је захвалнице за успешну сарадњу са Министарством одбране, између осталог Министарству унутрашњих послова, Сектору за ванредне ситуације МУП и Граду Београду, за квалитетан однос према пословима планирања припрема за одбрану и успешну сарадњу, као и за стварање повољних услова за рад територијалних органа Министарства одбране.

Пуковник Котарлић информисао је присутне о организацијским променама у систему током којих је формиран Сектор за цивилну одбрану и припреме одбране, а Управа за обавезе одбране ојачана за одељење које је носилац нових функција. Он је говорио и о реорганизацији територијалних органа Министарства одбране.

Скупу на Топчидеру присуствовали су и представници министарстава у Влади Србије, Републичког јавног тужилаштва, представници Града Београда, локалне самоуправе, представници одбрамбене индустрије Србије и система одбране, државних институција, посебних организација и привредних друштава.