Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.10.2018

Министар Вулин: Поносни смо на храброст наших пилота
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић присуствовали су данас завршној анализи међународне летно-тактичке вежбе „БАРС 2018“ у Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.
 
Руководилац вежбе командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић, у присуству команданта РВиПВО генерал - мајора Душка Жарковића, известио је министра одбране и начелника Генералштаба да је вежба успешно изведена и да је остварила свој циљ.

 
Министар Вулин,  у разговору са пилотима који су учествовали на вежби, рекао је да је ова вежба највиши облик сарадње два ваздухопловства која су показала колико су спремна и способна.
 
- Поносни смо на наше пилоте и њихову храброст коју су показали у најтежим тренуцима када су бранили своју земљу. Руски пилоти су имали част да лете са српским пилотима који су бранили Србију 1999. године и надам се да су и они имали шта да науче од нас – истакао је министар Вулин.
 
Он је додао да је предвиђено проширење вежбе и да ће министру одбране Руске Федерације Сергеју Кужугетовичу Шојгуу предложити да се следеће године у вежбу укључе и хеликоптери Ми 35.

 
 - Поносни смо на наше пријатељство, поносни смо на братство авијатичара Србије и Русије – рекао је министар Вулин поручивши да су руски пилоти увек добродошли у Србију, не зато што је то неко наредио, већ зато што грађани Србије тако осећају.
 
Начелник Генералштаба генерал Мојсиловић вежбу је оценио највишом оценом, истакавши да су вежбовне активности улагање у побољшање оперативних способности Војске Србије и захвалио је пилотима што су вежбом остварени сви планирани циљеви. Руским пилотима је посебно захвалио што су своје знање и искуство делили са нашим пилотима и поручио да су увек добродошли у нашу земљу.Заменик руководиоца вежбе пуковник Константин Суриков, током данашњег сусрета захвалио је за високу оцену вежбе и нагласио да су руски пилоти високо оценили способности српских пилота, поручивши да очекује српске пилоте следеће године у Русији.

Четврта међународна летно-тактичка вежба „БАРС 2018“, на којој су учествовали  припадници РВиПВО Војске Србије и њихове колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације одржавала се на аеродрому Батајница. Летови су се одвијали у ваздушном простору Републике Србије и изводиле су их мешовите посаде у ваздухопловима из састава РВиПВО Војске Србије.