Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.06.2018.

Министар Вулин: Србија и политика председника Вучића имају велико уважавање Француске




За Србију је формирање војске Косова неприхватљиво
 
Министар одбране Александар Вулин, који на позив своје колегинице борави у званичној посети Републици Француској, састао се са министарком војске Флоранс Парли. Министарка војске је истакла да Француска поштује политику председника Србије Александра Вучића и политику војне неутралности наше земље. Министар Вулин је поновио да је за Србију војска Косова неприхватљива и да би непоштовање Резолуције 1244 изазвало нестабилност у региону.
 
"Ја сам још једном подвукао да је за нас формирање војске Косова апсолутно неприхватљиво и да формирање војске Косова супротно Резолуцији 1244 може да изазове дубоку дестабилизацију на читавом Балкану. Због тога Србија, као носилац мира и као носилац стабилности на Балкану, може са сигурношћу да каже да има велико  уважавање Француске. Наша политика и политика председника Вучића у Француској има искрене поштоваоце и искрено уважавање. 

Француска јесте пријатељска земља и веома поштује позицију војне неутралности Србије коју мислимо да задржимо као наше трајно опредељење. Захваљујући политици војне неутралности можемо да сарађујемо и са истоком и са западом, можемо своје ставове да износимо где год се нађемо водећи рачуна пре свега о интересима Србије, али и поштујући интересе других народа да живе у миру", изјавио је министар Вулин.
 
Министри су на састанку разговарали и о војно-војној сарадњи и сарадњи у области војног образовања Србије и Француске, о будућности и ангажовању наших војника у мировним мисијама, што Француска веома цени знајући да Србија учествује у важним и тешким мировним мисијама и да доноси мир тамо где су били сукоби и мржња.

Министри су се сагласили да Француску и Србију везује традиционално пријатељство.

"Ово је била прилика да се подсетимо да смо се и у Првом и у Другом светском рату борили за исте вредности - за слободу. Српски народ изнад свега цени слободу. Тамо где је српски народ увек је била боља страна света. Ово је била добра прилика да се подсетимо старог савезништва које треба да се настави", истакао је министар Вулин.