Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.03.2018.

САНУ и Војска Србије – чувари темељних вредности



Председник САНУ академик Владимир С. Костић и ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна потписали су данас протокол о сарадњи две институције у присуству министра одбране Александра Вулина.
 
Министар Вулин је, том приликом, подсетио да су Српска академија наука и уметности и Војска Србије две најцењеније, а можда и највољеније и најпоштованије институције у нашем народу.
 
– Српска академија наука и уметности нам је учинила част тиме што је препознала значај Војске Србије, не само Војске Србије као одбрамбене институције ове земље, већ и као институције која се бави промишљањем, која се бави науком, институције која има потребу да се образује и да унапређује свако своје знање. И на Српској академији наука и уметности и на Војсци Србије је да наставе да буду чувари оних темељних вредности које су овај народ учиниле великим и које су овај народ учинили вредним памћења и вредним постојања – нагласио је министар одбране додајући да нема слободног народа у коме нема Академије и Војске.
 
– САНУ и Војска Србије ће овим започети сарадњу, односно, озваничити оно што кроз историју свакако постоји, а то је да ове две велике, важне и вољене институције у нашем народу стреме ка једном – бољој, сигурнијој и срећној Србији - закључио је министар Вулин.
 
Говорећи о значају потписаног протокола, академик Костић је истакао да је Српска академија наука и уметности у својој улози националне институције упућена и на друге националне институције и сарадња са Војском Србије је стратешки искорак.
 
- Постоји заиста огроман број тема које могу да буду заједничке, јер је илузија да једна институција у Србији може да има сву памет и сво знање које је потребно да се одговори на питања и нашег идентитета, али оно што је још значајније, наше будућности. Ова врста мреже коју покушавамо заједнички да правимо и да једни другима заправо помогнемо у изналажењу најбољих одговора је, чини ми се, цивилизацијско питање. Оно је постојало и раније, нисмо га ми измислили, али ми се чини да данас нешто интензивнијим кораком крећемо у том правцу – истакао је академик Костић изражавајући задовољство због данашњег потписивања споразума у име те институције.
 
Према речима генерала Вуруне, САНУ је увек имала важно место у војном образовању, а о томе сведочи и чињеница да је касарна, у којој су смештени Универзитет одбране и Војна академија, названа по академику и генералу Јовану Мишковићу.
 
- Данас смо потписали уговор, споразум којим се даје одличан оквир да продубимо нашу сарадњу. Већ смо разговарали и договорили се да формирамо мешовиту комисију која ће дефинисати заједничка поља сарадње. Оно што је за нас јако важно је да наше војне науке – стратегију, оператику, тактику, командовање и логистику одбране, уз помоћ САНУ, учинимо видљивим и да ојачамо те науке. Сигуран сам да и ми можемо допринети развоју и раду САНУ. Већ ове године, на једном научном скупу учествоваћемо и показаћемо колико наше војне науке могу да нам помогну и у тумачењу прошлости а и у расветљавању неког будућег времена – нагласио је генерал Вуруна додајући да је реч о веома важном споразуму који је основа за један плодан рад.
 
Реч је о протоколу који ће омогућити остваривање циљева од значаја за науку и образовање у Републици Србији, заштиту научне грађе, подстицање научног старалаштва, као и других циљева од значаја за развој науке и образовања у Републици Србији.