Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
23.12.2017.

Министар Вулин: Мењање формата преговора са Приштином само уз сагласност Србије



Одговарајући данас на питање новинара како коментарише изјаву Рамуша Харадинаја да одбија учешће Русије у преговорима са Приштином, министар одбране Александар Вулин поручио је да је Србија задовољна форматом у којем се воде разговори са Приштином.

- Ако Приштина није задовољна форматом, уколико хоће да га мења на било који начин, уколико сматра да ће формат моћи да се промени једнострано, онда се грдно варају. Мени је искрено задовољство што је Руска Федерација након само једног захтева нашег председника Александра Вучића изразила спремност да учествује у евентуалној промени формата и да учествује у преговорима, што говори о битно промењеном положају Републике Србије, поштовању које Србија и њен председник уживају и у Руској Федерацији и у читавом свету. Уколико Приштина хоће нешто да мења, мора да зна, и не само Приштина него било ко ко хоће да мења нешто у преговорима - да ли је то формат, садржина или било шта друго, мора да зна да то не може да се деси без воље Србије, рекао је министар одбране.

Према његовим речима, ако ће се уводити друге земље које су признале Косово и Метохију, онда ће се уводити и земље које га нису признале.

- Можда и најтрагичнија грешка у овом дугом периоду у коме смо разговарали са Међународном заједницом, мислим на онај период од 2000. године, јесте та што је Србија пристала у време тадашњег председника Бориса Тадића и министра спољних послова Вука Јеремића да из преговора избаци Уједињене нације, да изведе УНМИК и земље које нису признале Косово и Метохију, а уведе ЕУЛЕКС и у суштини земље које су признале Косово и Метохију. Уколико би дошло до ове промене формата, ми на тај начин враћамо у разговоре и оне земље које нису признале Косово и Метохију које потпуно другачије посматрају ствари. Дакле, уколико хоће нешто да мењају мораће то да мењају уз сагласност Србије и никако другачије, поручио је министар Вулин.