Министарство одбране Републике Србије
 
30.06.2016.

Инфо дан о НАТО програму Наука за мир и безбедност




У  Дому Гарде на Топчидеру данас је одржан "Инфо дан" НАТО програма "Наука за мир и безбедност" у организацији Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Министарства одбране Србије и НАТО војне канцеларије за везу у Београду.

Скупу су присуствовали државни секретар Ненад Нерић, директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима пуковник др Катарина Штрбац, шеф НАТО војне канцеларије за везу бригадни генерал Ћезаре Маринели, председавајући НАТО канцеларије на науку и технологију генерал-мајор Алберто Усинијо, виша саветница НАТО програма за мир и безбедност Дениз Јуксел Бетен, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници других државних институција.

Отварајући скуп, државни секретар Нерић истакао је да Министарство одбране и Војска Србије располажу значајним научноистраживачким капацитетима чија је основна функција јачање оперативних и функционалних способности војске, али и друштва у целини.

 - Наше научноистраживачке установе теже да иду у корак са временом, нарочито данас када су размена информација, технологије и научно повезивање кључне за напредак једне земље.  Због тога смо се определили да организујемо данашњу активност уз помоћ НАТО канцеларије у Србији, а очекујем да током данашњег сусрета усагласимо садржаје и кораке ка успостављању функционалне подршке научноистраживачких пројеката у Министарству одбране, са посебним акцентом на перспективе шире подршке и сарадње са НАТО програмом Наука за мир и безбедност и НАТО Организације за науку и технологију – нагласио је Нерић.

Према његовим речима, данашњи скуп је прилика да се упознамо са могућностима за учешће у научностраживачким пројектима који се финансирају кроз организације и пројекте НАТО. Он је додао да ће данас бити представљени начини израде релевантних, одрживих пројеката уз помоћ механизама проналажења партнера у сродним институцијама других земаља, а, такође, сазнаће се више и о врстама пројеката дугорочног и краткорочног карактера, као и модалитетима њиховог иницирања.

- Учешће у овим пројектима несумњиво побољшава услове рада истраживача који би лакше стицали важна искуства кроз сарадњу са другим земљама у научноистраживачким областима од интереса за Министарство одбране и Војску Србије – закључио је државни секретар.

У наставку скупа, виша саветница НАТО програма за мир и безбедност Дениз Јуксел Бетен представила је програм и његове циљеве, посебно се осврнувши на могућности које пружа, перспективе и механизме приступања програму. Она је истакла да је у оквиру овог вида сарадње у Србији активно шест пројеката, посебно указујући на њихов значај за младе научнике.

У свом обраћању, председавајући НАТО Организације на науку и технологију генерал-мајор Алберто Усиније, уз представљање рада канцеларије коју представља, истакао је значај трансфера знања на свим нивоима, вредности партнерства и умрежавања у циљу добијања неопходних информација у научноистраживачком процесу, као и значај подстицања културе иновација.

Завршни део данашњег скупа био је посвећен презентацији најзначајнијих научноистраживачких пројеката Министарства одбране и Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА