Министарство одбране Републике Србије
 
22.07.2015.

Потпоручник Војске Србије награђен јер је одбио мито и пријавио случај надређенима



Непристојна понуда коју је, средином марта, од возача превозника који сомборској касарни испоручује уље за ложење, добио потпоручник интендантске службе из састава Првог центра за обуку Команде за обуку и члан комисије за пријем Тихомир Кричка, започела је речима: „Биће добро за обојицу”!

КричкаУслов за „добро” било је „мување” приликом мерења цистерне после којег би у њој остао део лож-уља који би био продат „на црно”, уз стицање противправне користи, а део тог новца дат младом официру, уз отворена врата за „будућу сарадњу”.

О том покушају Кричка је одмах известио председника Комисије за пријем мазута, капетана мр Дубравка Марића, а овај своју претпостављену команду. Истрага о случају је у току, али је млади потпоручник Војске Србије за свој поступак већ награђен од стране команданта Команде за обуку са пет дана наградног одсуства.

– Тог дана примио сам другу цистерну која је стигла током преподнева и поступио сам по прописаној процедури, тиме што сам најпре тражио да извршимо контролно мерење на колској ваги, каже потпоручник. Приликом одласка на контролно мерење возач цистерне питао га је да ли уређај који мери мазут очитава вредност терета електронски или лице које мери уписује вредност на папиру.

– Након мог одговора да се уписује ручно, возач цистерне ми је понудио да извршимо малверзацију приликом мерења, како бисмо обојица стекли материјалну корист. Било ми је непријатно што то чујем, јер се никад нисам нашао у таквој нити сличној ситуацији. Некако невешто, у ствари збуњен, избегавао сам одговор, како бих купио време, али сам после поновљеног питања јасно рекао да нисам заинтересован за његову понуду, каже млади потпоручник.

Потпоручник претпоставља да је возач „при кабини” имао скривену комору чији би део, приликом истакања, ручно затворио, док би његов задатак био да приликом евидентирања прикаже тону или две мањка, које би практично остале у скривеној прегради, а уређаји би показивали да је истоварено све. Та „игра”, коју му је предложио возач, донела би им по 200 до 250 евра. На питање да ли је макар на тренутак било двоумљења, Кричка одговара одрично и истиче да је за њега највећа част да личним примером допринесе угледу своје јединице и Војске Србије.

– Није ми пало на памет да отимам туђу имовину, оно што је зарадио неко други, каже овај старешина, додавши да је сигуран да би сваки официр у таквој ситуацији одреаговао на исти начин.

Владимир Вјештић