Министарство одбране Републике Србије
 
22.08.2014.

Отворена изложба поводом Дана Војног музеја



„Пуковске и добровољачке заставе из Великог рата“У Галерији Војног музеја, а у оквиру обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата и поводом прославе Дана Војног музеја - 22. августа, данас је отворена изложба „Пуковске и добровољачке заставе из Великог рата“ чији је аутор музејски саветник Анђелија Радовић.

- Ова изложба је напор да се не дозволи да значај прошлих догађаја избледи, нарочито не оних попут Великог рата. Све док траје наше памћење и памћење наших потомака не смемо да дозволимо да заборав прекрије те, по Србију, веома тешке године, рекао је помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић отварајући изложбу. Том приликом, он је истакао значај застава и данашње изложбе речима генерала Степе Степановића да је „застава највећа светиња војничка, свето знамење војничке части и дужности, војничке славе и поноса“.

Помоћник министра одбране подсетио је да је српска војска управо под тим заставама војевала битке у балканским и Првом светском рату, а да је са њима на челу прошла Албанску голготу и да су се управо те заставе 1918. победоносно завиориле над ослобођеним градовима наше земље.

Изложба у Војном музеју- На путу голготе и славе једна од светих дужности сваког војника била је верност према војничкој застави. Ово осећање дужности и вере у победу бодрила је барјактара, који је, чувајући војничку заставу, уједно чувао и част војске и отаџбине, рекао је он честитајући запосленима у Музеју 136. годишњицу рада и постојања те установе.

Пожелевши гостима добродошлицу, начелник Војног музеја потпуковник др Иван Мијатовић подсетио је на историјат установе која је прешла 136. година дуг пут памтећи ратове, промене династија и друштвених уређења.

Управо су ратне заставе из минулих ослободилачких ратова биле међу првим предметима повереним на чување Војном музеју у Београду, те се најбројнија код нас, и изузетно вредна, збирка застава налази у тој установи.

Војне заставе 51 пуку српске војске на Бањици 26. јуна и 30. новембра 1911. године свечано је уручио краљ Петар Први Карађорђевић у присуству министра војног генерала Степе Степановића уз почасну паљбу и парадни марш. Под овим заставама српски пукови су се борили у два балканска и Првом светском рату.

Изложба у Војном музејуДан Војног музеја обележава се у знак сећања на 22.август 1878. када је кнез Милан Обреновић, на предлог министра војног пуковника Саве Грујића, донео Указ за оснивање те установе.

Музеј данас поседује око 30.000 предмета систематизованих у 12 збирки и веома импозантну фототеку која са готово 100.000 фотографија. Такође, располаже и специјалном библиотеком са фондом од 15.000 наслова и са више од 5000 часописа.

Сви заинтересовани могу погледати изложбу сваког дана осим понедељка од 10 до 17 часова до 21. септембра 2014. године.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Отварање  | FLV