Министарство одбране Републике Србије
 
11.06.2014.

Висок степен обучености војске



"Плави одговор 2014"Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су завршном делу тактичке вежбе са бојним гађањем Речне флотиле и садејствујућих снага „Плави одговор 2014“ данас у Тителу.

Тактичка вежба са бојним гађањем имала је за тему „Ватрену подршку снага Копнене војске на и у захвату унутрашњих пловних путева и формирање десантног и скелског места преласка“.

Том приликом, министар Гашић изјавио је да је данас приказан висок степен оперативне функционалне способности Војске Србије.

"Плави одговор 2014"- Видели смо велики део способности наше војске, и демантујем све који кажу да Војска Србије није материјално и технички опремљена. Мени је велико задовољство да припадници наше војске показују висок степен обучености, а ова вежба је један од показатеља да се улаже у наоружање и средства опреме Војске Србије. Честитам им на овако перфектно изведеној вежби. Велику захвалност дугујем команданту Речне флотиле пуковнику Андрији Андрићу, који је у протекле две године уложио себе и људске ресурсе да Речна флотила и Војска Србије изгледају овако добро како изгледају. Идемо даље у модернизацију и Речне флотиле и ВиПВО, рекао је министар одбране.

"Плави одговор 2014"Вежбом су приказани ваздухопловна ватрена подршка речног десанта, артиљеријска подршка речног десанта, лажни речни десант, бродска ватрена припрема речног десанта, затим борбено трагање и спашавање као и три таласа речног десанта.

Командант Речне флотиле рекао је да су јединице Војске Србије у сваком тренутку спремне на извршење задатака.

- Били смо претходних недеља у Обреновцу, Шапцу и у свим осталим местима где је то било потребно. Данас смо реализовали задатке из прве мисије Војске Србије, а то је одбрана од оружаног угрожавања. Циљ речног десанта је потпуно испуњен, сва средства су показала своју техничку исправност, а команданти су показали знање из области тактике, рекао је пуковник Андрић.

"Плави одговор 2014"На вежби је учествовало више од 500 припадника из Речне флотиле, Прве бигаде Копнене војске, Специјалне бригаде и  204. ваздухопловне бригаде ВиПВО. Учествовало је 14 разних типова бродова и пловних средстава, четири авиона, амфибијски транспортери, скеле, реморкери и одређени број транспортних и теренских возила.

Министар Гашић и генерал Диковић обишли су учеснике вежбе и посаду брода посебне намене „Козара“ и честитали им на успешно изведеној, захтевној, сложеној и по много чему јединственој вежби, приказаном залагању, професионалности и обучености.

"Плави одговор 2014"У другом делу дана, приказано је дејство авијације по откривеним бродовима, спречавање продора речних снага непријатеља, подршка јединицама Прве бригаде КоВ у нападу, затим експлоатација артиљеријско-ракетних дејстава и спречавање извлачења речних снага непријатеља. После другог дела вежбе, приређен је дефиле пловних састава уприличен реком Тисом, којим је завршена тактичка вежба „Плави одговор 2014“.

Након вежбе, командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић, уручио је министру Гашићу плакету у име припадника те јединице.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Братислава Гашића | FLV
Пуковник Андрија Андрић, командант Речне флотиле | FLV
Вежба | FLV
Вежба 2. део | FLV