Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2013.

Шездесет пет година Војнотехничког института



Свечаним скупом у Жаркову данас је обележена јубиларна, шездесет пета годишњица Војнотехничког института, водеће научноистраживачке установе у Србији, која се бави истраживањем и развојем средстава наоружања и војне опреме.

Скупу су присуствовали министар одбране Небојша Родић са члановима колегијума, представници образовних установа и предузећа наменске индустрије Србије и бројни гости.

Директор Војнотехничког института, пуковник доц. др Зоран Рајић, осим о актуелном тренутку када је реч о тој установи, и плановима за будућност, подсетио је и на оно што је урађено у протеклих пет година.

- У наоружање и војну опрему увели смо 26 нових средстава, а 14 средстава из развоја на завршним је испитивањима. Отворене су нове лабораторије – за текстил и кожу, металне материјале и за оптоелектронику.  Реновирани су аеротунел Т-38 и опитна станица за ракетне моторе, а треба напоменути и то да је ВТИ 2009, 2011, и 2013. био највећи излагач на међународној изложби НВО „Партнер” – рекао је пуковник Рајић, напоменувши да су задаци за наредни петогодишњи период, почетак нових пројеката, подмлађивање научноистраживачког кадра, задржавање статуса научноистраживачке установе добијеног 2010. године, опремање лабораторија и пресељење са локације Кумодраж.

Поводом  65 година постојања и рада, на свечаности су припадницима Института уручене награде. Директор ВТИ-а уручио је плакету Архимед др Јовану Исаковићу, дипломираном инжењеру за изузетан научни и стручан допринос у реализацији научноистраживачких задатака.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Свечаност | FLV