Министарство одбране Републике Србије
 
17.10.2013.

Освештан храм у Генералштабу



Његова светост Патријарх српски Иринеј, уз саслужење епископа јегарског Порфирија, владике задуженог за верску службу у Војсци, његовог преосвештенства епископа липљанског Јована и других високих свештеника Српске православне цркве, обавио је велико освећење богослужбеног простора у Генералштабу Војске Србије.

Великом освећењу храма посвећеног великомученику Георгију и архијерејској литургији присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са најближим сарадницима.

–Данашњим освећењем богослужбеног храма у Генералштабу Војске Србије, чином који ће ући у историју нашега народа, потврђујемо да је војска део народа и да дели његову судбину. Војска је део живота народног, а део живота народа су и свештеници које, божијом вољом и народном жељом поново уводимо у Војску Србије. То је велики историјски догађај. Овим светим чином, великим освећењем храма враћамо се нашој историји и нашој култури. Тиме омогућавамо верујућем делу нашег народа у војсци да има своје представнике, представнике православне, католичке и муслиманске вере. Војник је део народа, без обзира на веру коју исповеда. Војска је увек служила своме народу, а сада, после паузе од седам деценија, увођењем свештеника, поново потврђује ту истину – рекао је патријарх српски Иринеј, обраћајући се окупљеним припадницима Генералштаба.

После литургије на којој су припадници Генералштаба Војске Србије могли да се помоле и приступе светој тајни причешћа, Патријарх српски Иринеј уручио је Грамате за велики допринос увођењу верске службе у Војску Србије генерал-мајору Слађану Ђорђевићу, начелнику Управе за људске ресурсе, пуковницима Петру Бошковићу, начелнику Управе за односе с јавношћу и Стевици Карапанџину и секретару у Министарству културе Игору Јовичићу.

На посебно организованом пријему за припаднике верске службе, генерал Диковић говорио је о значају верске службе и очекиваном утицају на оперативне способности Војске Србије.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Патријарх српски Иринеј  | FLV
Главни војни свештеник капетан Слађан Влајић | FLV
Главни војни капелан капетан Горан Аврамов | FLV
Главни војни имам капетан Мустафа Јусуфспахић | FLV
Освећење | FLV