Министарство одбране Републике Србије
 
10.10.2013.

Конференција о достигнућима и изазовима у примени НАП 1325



Конференција „Независно праћење и извештавање о спровођењу Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 – Жене, мир и безбедност у Србији“ одржана је данас у Дому Народне скупштине.

Присутне су поздравили координаторка Женске парламентарне мреже Биљана Хасановић Кораћ, директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић и представница Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена Асја Варбанова.

У оквиру два панела, учесници су дискутовали о достигнућима и изазовима у примени НАП 1325 у Србији од његовог усвајања 2010. године. Представница организације Жене у црном Гордана Суботић и истраживачица Београдског центра за безбедносну политику Маја Бјелош говориле су о томе у којим областима су циљеви Резолуције 1325 најбоље преведени у праксу у Србији, шта би требало променити или приоритизовати у преостале две године спровођења НАП-а као и која су највећа достигнућа у његовом спровођењу.

У току расправе, директорка Института за стратегијска истраживања Министарства одбране и саветница министра одбране за родну равноправност др Јованка Шарановић навела је шта Министарство одбране ради на спровођењу НАП 1325 и истакла задовољство резултатима постигнутим до сада. Такође, она је истакла и допринос Министарства одбране у регионалном пројекту који се бави подршком интеграцији начела родне равноправности у реформу сектора безбедности на западном Балкану.

Током другог дела конференције, народна посланица и председница Комисије за праћење спровођења НАП 1325 Злата Ђерић и повереница за заштиту равноправности Нeвена Петрушић дискутовале су о независном праћењу и извештавању о спровођењу НАП у Србији, о достигнућима и начину спровођења политике Владе и Владиних регулатива у области родне равноправности и заштите од дискриминације као и о проблемима примене НАП на локалном нивоу.

На крају конференције одржана је свечана додела награда за најбољи медијски прилог о женама у сектору безбедности на наградном конкурсу Београдског центра за безбедносну политику. Народна посланица Марија Обрадовић, чланица жирија, уручила је награде победницима конкурса – Биљани Јовичић (РТС) за освојено прво место, Слободану Малешеву (Радио Актив Бечеј) и Ивани Константиновић (Б92) за заједничко друго место и Биљани Кузмановић (ТВ Лав) за освојено треће место.