Министарство одбране Републике Србије
 
16.07.2013.

Завршетак школовања официра 59. класе Командно-штабног усaвршавања




Свечаност поводом завршетка школовања официра 59. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране одржана је данас у Свечаној сали касарне „Бањица-2“ у Београду.

По наредби председника Србије Томислава Николића, најбољим полазницима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, уручио је парадне бодеже, а државни секретар у Министарству одбране Александар Николић, дипломе о стеченом звању командно-штабног официра.

Позлаћени бодеж, као први у рангу, добио је мајор Љубиша Трајковић, посребрен, други у рангу, Небојша Јанковић, мајор Оружаних снага Босне и Херцеговине док су стандардне парадне бодеже добили Борис Ристеш, мајор Оружаних снага Босне и Херцеговине и трећи у рангу, мајор Саша Величковић.

Свечности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, помоћници министра, члаанови Колегијума начелника Генералштаба, изасланик одбране НР Кине, професори, породице, старешине и колеге официра.

Стручно усавршавање које траје једну школску годину, од септембра прошле, до јула текуће године, похађало је је 55 официра из Министарства одбране и Војске Србије, двојица официра из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из НР Кине.

Обраћајући се присутнима начелник Генералштаба, генерал Љубиша Диковић посебно je поздравио најуспешније у рангу као и припаднике страних оружаних снага којима је поручио да поздраве пријатеље у Кини и Босни и Херцеговини, и да даље јачамо сарадњу и међусобно поверење.

  Истакао је да је стратешко опредељење Републике Србије да има снажну војску, да се супротстави свим потенцијалним изазовима, ризицима и претњама безбедности, и да на достизању овог циља раде заједнички државни и војни врх.

– Војска Србије није само гарант мира и безбедности. Учешћем у мултинационалним операцијама наши војници и официри помажу тамо где је најпотребније и дижу углед наше војске у свету - рекао је генерал Диковић и истакао да је данас Војска Србије институција од великог поверења код грађана, не само због традиције, него зато што бриљантно извршава своју уставну улогу и увек је спремна да помогне грађанима када им је безбедност угрожена, не само војно него и претњама које носе елементарне и друге непогоде.

Обраћајући се слушаоцима 59. класе, начелник Генералштаба је рекао да су звање командно - штабног официра стекли вредним и напорним радом и успешном одбраном стручних радова.

– Током школовања имали сте прилику да се упознате са организацијом и начином рада команди и јединица војске и организацијских јединица Министарства одбране, успешно сте решавали компликоване тактичке и оперативне задатке и овладали знањем из различитих области, истакао је генерал и потврдио да се официрима, завршетком овог нивоа усавршавања, отвара пут за даље напредовање у каријери.

Начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић истакао је да је Командно – штабно усавршавање веома битан ниво школовања, након кога официр исказује самосталност, зрелост и одговорност и слободу у раду, којим стиче услов за даљи развој каријере.

У свом обраћању, први у рангу, мајор Љубиша Трајковић, у име колега, полазника 59. класе Командно – штабног усавршавања, истакао је да је двосеместрално десетомесечно усавршавање официра завршено и ова класа већ сутра се јавља на нове или пређашње дужности.

– Неће више бити колоквијума, семинара, вежби и испита, али ће свакодневно обављање одговорних дужности захтевати примену знања која смо током усавршавања стекли и унапредили. Можете бити уверени да смо индивидуално и тимски спремни да извршимо додељене задатке и да ћемо дати пуни допринос у будућем раду у Војсци Србије и Министарству одбране – рекао је Трајковић.

Командно–штабно усавршавање је средњи ниво школовања у систему одбране, после кога су полазници оспособљени за командовање тактичким јединицама свог рода-службе батаљонског нивоа, штабне дужности у командама бригадног нивоа и друге дужности у вишим командама Војске Србије и организационим јединицама Министарства одбране.

Осим професора са Војне академије, полазницима 59. класе предавали су први потпреседник Владе и министар одбране Александар Вучић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине др Зорана Михајловић, министри просвете, науке и технолошког развоја и спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Жарко Обрадовић и Расим Љајић, декан Криминалистичко-полицијске академије др Горан Милошевић и други домаћи и инострани предавачи.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Додела признања | FLV
Други у рангу, мајор Небојша Јанковић, Оружане снаге БиХ  | FLV
Tрећи у рангу, мајор Саша Величковић  | FLV
Генерал Љубиша Диковић  | FLV
Први у рангу, мајор Љубиша Трајковић | FLV