Министарство одбране Републике Србије
 
28.05.2013.

Билатерална ваздухопловна вежба ~"AIR SOLUTION 2013"~



Полетањем српског авиона АН 26 са аеродрома Батајница за Румунију, данас је започела дводневна билатерална ваздухопловна војна вежба ~"AIR SOLUTION 2013"~.

Тема вежбе, која се у ваздушном простору Републике Србије и Румуније реализује трећи пут, је "Контрола и заштита ваздушног простора и извођење операција", а циљ - унапређење оспособљености Команде и јединица ВиПВО у процесу оперативног планирања и извођења операција обезбеђења ваздушног простора Републике Србије у регионалном окружењу.

За регионалну сарадњу нарочито је битно подизање нивоа координације и интероперабилности између Ваздухопловства Војске Србије и Oружаних снага Румуније у извођењу операција ваздухопловне ватрене подршке.

Учесници једне од најважнијих билатералних вежби ВиПВО током 2013. године су готово све јединице стациониране на аеродрому Батајница.

Према сценарију, првог дана, транспортне авионе, који полећу са територија две државе, пресрели су ловачки авиони, који су их, после идентификације, приземили на локалне аеродроме. Затим су у акцију ваздухопловне ватрене подршке на територији друге државе кренула четири српска "супер галеба Г4" и два румунска МИГ-а 21 Ланчер, којима су све време лета, ловачку заштиту из ваздушног простора пружали авиони МИГ 21, са обе стране.

Сутра, другог дана вежбе, биће реализована операција борбеног трагања и спасавања, током које ће, први пут у историји српког ваздухопловства, један хеликоптер Војске Србије, МИ 17, прелетети на територију друге државе, где ће, са два румунска хеликоптера, учествовати у акцији трагања и спасавања обореног пилота. Истовремено, такву акцију, на територији Србије, изводиће два румунска хеликоптера "пума".

За крај вежбе, којом командује командант 204. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Предраг Бандић, предвиђено је да се, приликом повратка ваздухоплова на матичне аеродроме, још једном, фиктивним дејством по полигонима, проба ваздухопловна ватрена подршка на територији друге државе.

Пожелевши добродошлицу румунским колегама на аеродрому Батајница, командант вежбе ~"Air solution 2013"~, бригадни генерал Предраг Бандић је потврдио да је прва фаза активности успешно реализована.

 - Данашње распоређивање снага на територије две државе је добар увод за сутрашње активности. У ваздуху је било око 30 ваздухоплова, уз готово 200 учесника вежбе. Тај раст је доказ пријатељства између две државе, две војске, које показују жељу и способност за успешном сарадњом у области регионалне безбедности.

Представник Оружаних снага Румуније, потпуковник Аурелиан Нита, захваљујући се на срдачном пријему, рекао је да је срећан што је у Србији, и да је оваква размена искустава веома битна за регион, те да се нада да ће у годинама које долазе бити и интензивирана.


photoФОТОГАЛЕРИЈА