Министарство одбране Републике Србије
 
18.04.2013

Конференција за новинаре поводом предстојећег сајма „ПАРТНЕР 2013”На Београдском сајму данас је одржана конференција за новинаре о предстојећем сајму наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2013”, који ће бити одржан од 25. до 28. јуна. Покровитељ те манифестације је Министарство одбране Републике Србије, суорганизатор „Југоимпорт – СДПР”, а извршни организатор Београдски сајам.

На скупу су говорили помоћница министра одбране за материјалне ресурсе Јасминка Тодоров, начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране бригадни генерал др Бојан Зрнић, помоћник генералног директора „Југоимпорта – СДПР” др Ненад Милорадовић и, у име Београдског сајма, Мирјана Лукић.

Помоћница министра одбране је, том приликом, рекла да ће „Партнер 2013” бити место сусрета значајних научноистраживачких и привредних субјеката из области одбрамбених технологија, али и прилика да страни и домаћи произвођачи средстава НВО поставе темеље успешне пословно-техничке сарадње или унапреде већ постојеће.

– Одбрамбена индустрија Републике Србије виталан је део наше привреде јер је у кризним годинама, не само за нашу већ и светску економију, постизала значајне резултате. Планови су нам да одржимо тренд раста и сигурна сам да ће и овај сајам омогућити нове пословне контакте и креирати нове прилике за пословну сарадњу – истакла је Јасминка Тодоров.

Она је рекла да су Влада Србије и надлежна министарства предузели активне мере пружања подршке одбрамбеној индустрији ради развоја њене конкурентности и обезбеђења нових тржишта.

Бригадни генерал Зрнић је најавио која ће средства из развоја, који финансира Министарство одбране а за потребе Војске Србије, бити представљена на Сајму. Тако ће бити приказана верзија система модуларног ракетног лансера, означеног као пројекат „морава”, који је употпуњен са логистичким возилом. Саставни део тог система је унапређена ракета „огањ” калибра 128 милиметара. Премијерно ће бити приказан нови аутоматски топ 30 мм и унапређен ракетни систем „бумбар” са новим уређајем за вођење и лансирање.

Од извиђачких и сензорских система такође ће премијерно бити приказан систем за звукометријско извиђање и локацију положаја противничких артиљеријских система – пројекат познат као „хемера” и широкопојасни радио-гониометар ХФ опсега. Унапређена је и мобилна интегрисана платформа МИП 11, а биће приказан и комплетан систем беспилотних летелица "врабац" и "пегаз".

Посебан сегмент биће везан за командно-информационе системе и за хардверску платформу за њихов развој и инплементацију – пројекат интегрисаног система веза. На сајму ће бити представљени и теренски аутомобили из заједничког развоја ВТИ-а са фабриком ФАП из Прибоја, као и ново теренско возило из прозиводног програма „Застава-камиона”.

О представљању „Југоимпорта” на сајму говорио је др Ненад Милорадовић. Он је рекао да ће се и ове године „Југоимпорт” појавити као интегратор наступа наше одбрамбене индустрије, и изложити широку гаму њихових производа. Такође, „Југоимпортов” изложбени простор биће обогаћен са 15 сложених борбених система из њиховог развојног и производног програма.

Овогодишња манифестација „ПАРТНЕР 2013” биће одржана у халама 1 и 4 Београдског сајама. Хала 1 биће посвећена српској одбрамбеној индустрији, а хала 4 је резервисана за иностране излагаче.