Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2012.

Завршена трилатерална вежба „Тиса 2012“



Практичним приказом решења на спасавању цивила и имовине, данас је на шабачком полигону „Мачвански партизански одред“, завршена тродневна трилатерална вежба „Тиса 2012“.

Према сценарију и на штабном делу вежбе утврђеним секвенцама, Војска Србије, Румуније и Мађарске, у разним ситуацијама, помагали су цивилном становништву погођеним поплавама изазваним изливањем Саве.

Оцењујући активност веома успешном, заменик команданта Копнене војске, бригадни генерал Војин Јондић, по завршетку вежбе, изразио је задовољство што је био у прилици да буде домаћин генералима оружаних снага Румуније и Мађарске.

– Посебно ми је драго што смо данас били у прилици да видимо спремност и увежбаност за извршавање задатака треће мисије, на чему честитам свим учесницима, изјавио је генерал Јондић уз поруку гостима из Румуније и Мађарске да је Војска Србије спремна да настави са сарадњом и да наредних година буде добар домаћин.

У име команде румунске армије, заменик команданта Копнених снага те земље генерал-мајор др Мирчеа Саву похвалио је учеснике за исказан труд и рекао да је почаствован присуством у пријатељској Србији.

– Вежба је показала да инжињерци, осим што руше, умеју и да граде и да спасавају животе. Циљ, постављен пре почeтка, у потпуности је испуњен, а посебно бих похвалио напор којим су на вежби интегрисане војне и цивилне структуре, рекао је генерал Мирчеа, који је колегама пожелео успех у даљем раду.

Задовољство због учешћа на вежби „Тиса 2012“ изразио је и високи гост из Мађарске бригадни генерал Јанош Хусар, командант Копнене војске српских северних суседа. Он је истакао да је и раније могао да примети велико знање и обученост коју војске три земље презентују последњих година током већ традиционалних сусрета.

– Сад сам сигуран да међу нама постоји јако уверење о потреби заједничког рада, како бисмо били у прилици да помогнемо једни другима. Лепо је видети како се вежба развија из године у годину и како цивили и војска наступају на заједничком задатку, рекао је генерал Хусар и додао да смо заједно на добром путу који наредне године води у Мађарску, на Вежбу „Тиса 2013“, на коју је позвао све присутне.

Прва два дана трилатералне вежбе „Тиса 2012“ у Гарнизону Шабац, обележио је штабни део активности, током којих је команда Мешовитог батаљона одлучивала о свакој секвенци реализације. У овој фази учествовало је укупно 50 припадника Војске Србије, 22 Војске Мађарске и 21 припадник Војске Румуније, док је данашњем практичном делу свој допринос дало око три стотине припадника оружаних снага три земље и локалних и регионалних цивилних структура.

Пред мноштвом гостију приказани су поступци Речне флотиле, употреба речних миноловаца, патролних и десантно – јуришних чамаца, амфибијских транспортера, речних ронилаца и скела на евакуацији и спасавању угроженог становништва.

У овом делу вежбе демонстрирана је и санитетска помоћ угроженом становништву, рад формираног мобилног села уз учешће припадника Црвеног крста Војводине и Одељења за ванредне ситуације из Новог Сада и Шапца.

На статичком делу вежбе изложена су средства ангажована током вежбе као и део осталих средстава којима располаже Речна флотила Војске Србије.

Овогодишња вежба, четврта је по реду. Она обједињује искуства из претходних, одржаних у Тителу (2009.), мађарском Сентешу (2010.) и у Рамнику Вилчеа у Румунији, прошле године. Међународна војна сарадња са Оружаним снагама Мађарске на тему помоћи цивилима започела је још раније, 2006. године, док се румунска Војска придружила 2009. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА