Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2010

Изложба о рестаурацији зграде Старог ГенералштабаИзложба „Стари Генералштаб” отворена је вечерас у галерији Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“ на Калемегдану. Мултимедијалну поставку, у којој је дочаран поступак рестаурације велелепног здања у улици Кнеза Милоша 33, под покровитељством Завода за заштиту споменика културе Београда, отворио је државни секретар Министарства одбране Игор Јовичић.

„Зграда некадашњег Главног генералштаба и Министарства војске и морнарице симбол је трајања уређене војне власти у Београду као њеном центру“ истакао је том приликом Јовичић, подсећајући да су током протеклих седам деценија у том здању биле прве и најодговорније старешине од војске Краљевине СХС, па све до данашње Војске Србије, укључујући и присуство окупационе војске у току Другог светског рата.

„Захваљујући мистици Сале ратника, у којој се још налазе витрине за чување ратних карата, а старији официра памте и велики сто за вођење ратних игара, многи су ту грађевину доживљавали, чак и када она то више није била, као најважнију зграду наше војске“, нагласио је државни секретар Јовичић, додајући да је за разлику од прошлих времена, ово здање данас отворено за јавност. Тај нови квалитет, подвукао је он, резултат је опредељења Министарства одбране да укупна реформа система одбране буде јавног карактера.

Аутори пројеката рестаурације фасада Старог Генералштаба и Сале ратника, Татјана Виденовић и Светлана Марковић, на 36 изложбених панела приредиле су фото и техничку документацију као и архитектонске цртеже са хронолошким приказом изведених радова. Посетиоци су, такође, могли да погледају и видео-записе „Застава филма” свих фаза радова током предходне две године.

О специфичностима изведених радова и значају изложбе којом се овај објекат приближава јавности говорили су Марко Поповић, председник Комисије у области заштите културних добара од изузетног значаја и добара српског порекла у иностранству при Министарству културе Србије и Александра Фулгоси, помоћник директора Завода за заштиту споменика културе Београда.

Прецизних података о изради пројекта и почетку грађења Старог Генералштаба нема, али сматра се да је грађена у периоду од 1924. до 1928. године, под архитектонском палицом руског емигранта Василија (Вилхелма) Фјодоровича Баумгартена. Импозантна грађевина, богате архитектонске и декоративне пластике, представља један од најистакнутијих примера јавних објеката у духу академизма, подигнутих у српској престоници између два светска рата.

Изложба je отворена до 19. децембра.