Министарство одбране Републике Србије
 
13.05.2021.

Председник Вучић обишао пункт за имунизацију: Хвала Војсци што је озбиљно разумела свој посао и задатак




Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић обишао је данас пункт за имунизацију у касарни „Дедиње“ где је током дана вакцинисано око 200 припадника гарнизона Београд и њихових породица. Председника Вучића испред почасног строја Гарде дочекали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са којима је обишао места за тријажу и вакцинацију. Обиласку је присуствовао и министар здравља Златибор Лончар.

Председник је током обиласка искористио прилику да разговара са припадницима Војске и члановима њихових породица који су одлучили да се данас вакцинишу, похваливши њихову одлуку и указавши на значај имунизације као једине праве мере за сузбијање епидемије КОВИД-19. Вучић је указао на чињеницу да је протеклих дана значајно повећан број вакцинисаних и на дневном нивоу. У односу на протеклу недељу, када је око 8.900 људи дневно добијало вакцину, сада је та бројка премашила 23.000.

– Ми очекујемо да у Војсци и у Министарству унутрашњих послова тај одзив буде буде још много већи. Верујем да се тиме, и сваком овом вакцином, спасавају животи не само вакцинисаних, него и других људи и зато им хвала што су ово на овакав начин организовали – истакао је председник Вучић изразивши задовољство организацијом рада у касарни „Дедиње“

– Хвала Војсци Србије што је озбиљно разумела свој посао и задатак. Хвала министру Стефановићу и генералу Мојсиловићу и хвала што је ово добро организовано и што ово заиста личи на веома озбиљну и уређену земљу и тиме можемо да се поносимо – нагласио је председник Вучић.

У последњих шест дана, указао је председник Вучић, од најаве да ће сви вакцинисани барем једном дозом до 31. маја добити финансијску подршку, утростручен је број вакцинисаних у односу на претходне недеље.

– Срећан сам када је више од 20.000 на дневном нивоу. Мислим да је то важно, јер је то један нови град вакцинисан сваког дана – истакао је председник Вучић додајући да се тиме зауставља ова инфекција и против ње се бори на најбољи могући начин.

Председник Републике је истакао да су вакцине обезбеђене, као и да је региону, такође, дато много вакцина.

– Људи у Србији заслужују одговорно понашање свих грађана наше земље. Не штитите ви само себе, већ штитите своје ближње, своје пријатеље и све друге. Не можемо да се понашамо себично и да говоримо “ја сам то преживео пре два, три месеца и баш ме брига шта ће да буде са свима осталима” – нагласио је Вучић.


Председник Републике је подсетио да је увек говорио о вакцинацији као о начину да се покрене земља и да економија ради брже и боље. Он је јавности представио најновије кориговане пројекције економског раста земље које је синоћ објавио ММФ које предвиђају да ће наша економија ове године расти шест процената.

– Знате да су они говорили да ће бити пет одсто, па је затим Европска комисија рекла да ће процена раста Србије за ову годину бити 5,3 процента. ММФ је ноћас то променио на шест одсто, дакле дошли су на оно што је Србија говорила. Једино сам ја говорио да верујем да може да буде и седам, што би било чудесно после минуса од само 0,9 одсто у прошлој години што је био, уз Литванију најбољи резултат у Европи – оценио је председник Вучић.

То говори да Србија одлично расте и одлично ради, нагласио је председник Републике, да наша еконимија одлично напредује.

– А да би могла да још боље да напредује потребна нам је вакцинација. Они процењују одмах и да ће да буде значајно већи раст и у 2022. години, са 3,8 на 4,5 посто – нагласио је председник Вучић.

Он је истакао и да је и очекивана стопа дефицита смањена, упркос, како је додао много чему што купујемо – од огромних улагања у инвестиционе радове, пруге и путеве, подсећајући на актуелне пројекте који показују колико се ради и  гради по Србији ид а је то оно што доноси раст.

– Раст о коме говорим доноси веће плате и пензије. Не смем да најављујем, али бисмо, свакако, имали значајно повећање плата и пензија уколико ово овако остане, или уколико још унапредимо нашу стопу раста – рекао је председник.

Он је још једном апеловао да се људи вакцинишу, како би могли да почнемо са лечењем и других болесника и како би се ковид болнице претвориле у обичне болнице, а остали болесници били третирани на најбољи могући начин.

Председник Републике је истакао да је поносан због резултата, објашњавајући да ћемо до 1. јануара имати просечну плату више од 600 евра.

Он је подвукао да је у извештају ММФ-а посебно важно то је то што каже да ћемо ову годину, упркос огромном улагању у инвестиционе радове и огромном, до сада невиђеном, улагању у Војску Србије, јавни дуг Србије неће прећи 60,3 одсто, а онда ће јавни дуг почети да пада

Према његовим речима, упели смо да се изборимо кроз најтеже време и да давањем људима подигнемо потрошњу и приливом страних директних инвестиција и повећаним извозом обезбедимо раст Србије.

– Честитам људима у Србији, само их молим да се вакцинишу, да не слушају глупости о прашини коју им неко баца из хеликоптера, о чиповима и разним лудостима, пошто то никакавог смисла нема, то нема везе са рационалним животом – нагласио је председник Републике и додао да ће држава покушати да достигне стопу раста од седам процената и подсетио да сваки проценат раста за више од једног процента увећава плате и пензије.

Председник Вучић је подсетио да је пре само осам година укупна вредност свега што створимо, укупан бруто домаћих производа у овој земљи био 33-34 милијарде евра, а крај ове године дочекаћемо са преко 50 милијарди што значи да је укупна економија Србије увећана за 50 одсто.

– Замислите да Београд има просечну плату преко 770-780 евра за мање од годину дана, а Србија преко 600 евра, а имали смо 329 евра пре само неку годину. Говорим о платама у еврима, а курс динара према евру непромењен већ осам година што, такође, никада нисмо имали у историји – закључио је председник Вучић још једном честитајући грађанима Србије на томе.

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је рекао да је добио информације да ће једна од великих сила ускоро тражити повлачење КФОР-а и УНМИК-а са Косова и Метохије, оценивши да би то била велика катастрофа за све. Он је рекао и да ће о томе покушати да разговара са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, са којим би требало да се састане у Бриселу следећег понедељка и замолити га да својим утицајем у западној алијанси учини све да до тога не дође.

На питање у вези са најавама Аљбина Куртија о јачању Војске Косова, председник Вучић истакао је да су улагања на годишњем нивоу која Приштина најављује далеко испод оних која Србија улаже у своју војску.

– Што се тиче приштинске војске, они су најавили да ће од следеће године сто милиона евра да издвајају на годишњем нивоу за њихово Министарство одбране и војску. Кад ви саберете све оно што ми уложимо, то је на нивоу две милијарде – рекао је председник, додавши да тиме ми нисмо угоржени на било који начин, као и да је на нама да чувамо мир и стабилност и да имамо што снажнију армију.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.05.2021
mp4 (259,21 MB)
Обилазак
13.05.2021
Обраћање председника Вучића