Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2021.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"



Србија је у фебруару обележила Дан државности. Тим поводом, на свечаности доделе највиших признања, од којих су нека уручена и установама и појединцима из система одбране, председник Вучић истакао је да смо поносни на своју прошлост, на своје претке, али да смо, гледајући у њих, загледани и спремни да радимо за будућност нашег народа и наше деце. Рубрика У ФОКУСУ, као што сте навикли, на једном месту, сажето и садржајно, доноси преглед најзначајнијих активности у Министарству одбране и Војсци Србије у месецу за нама.

Мартовски број тематски отвара ИНТЕРВЈУ с бригадним генералом Зораном Стојковићем, директором Војнообавештајне агенције, у коме највиши званичник једне од најважнијих српских безбедносних служби говори о томе колико су прецизне и благовремене информације битне за безбедност земље, колико је принцип војне неутралности добар оквир за рад ВОА, али и који су то безбедносни изазови, ризици и претње најзначајнији за Србију у овом тренутку. Као својеврсну тему, у рубрици СТАЈНА ТАЧКА доносимо текст о зимском логоровању кадета Војне академије под насловом „Преживети на планини”, с детаљима двонедељне обуке будућих официра Војске Србије на Копаонику. Поред обуке у скијању, реализовали су и практичну наставу из топографије, наоружања с наставом гађања, као и тактичку и физичку обуку.

Рубрика СИСТЕМ доноси низ садржајних и брижљиво одабраних текстова, илустрованих атрактивним фотографијама наших фоторепортера. Отвара је текст о оклопно-извиђачком батаљону БРДМ-2М, следи репортажа о младим пилотима Војске Србије, с којима је новинарка магазина „Одбрана” провела дан на батајничком аеродрому, а ту је и прича о ватреној обуци војника децембарске класе пред одлазак у јединице. Део те исте рубрике је и текст о зимској обуци ронилаца Речне флотиле, следи пригодан осврт на Дан Техничког опитног центра, а ту је и прича о доприносу борби против ковида Сектора за превентивну медицину ВМА под насловом „Живети с короном”.

У рубрици ВОЈНА ТЕХНИКА „Одбрана” доноси текст сарадника Раденка Димитријевића о „феномену ратне технике”, најдуговечнијем пушчаном метку 7,62×54 mm R, а ПАРАЛЕЛЕ – неколико тема за сладокусце. Прву потписује наш сарадник Владе Радуловић, који се подробно осврнуо на Сајам наоружања и војне опреме у Абу Дабију, назвавши га „Каталогом војне моћи света”, а посебан значај рубрици даје интервју с изаслаником одбране Европске уније пуковником Пјетром Мостардијем, чија је „својеврсна допуна” ауторски текст пуковника Мирјане Миленковић из Центра за мировне операције, о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније.

Др Јован Чавошки у рубрици ГЛОБАЛНО пише о историјском развоју кинеске војне стратегије, а ИСТОРИЈА доноси текст Далибора Денде о пуковнику Владимиру Ваухнику, југословенском војном аташеу у Трећем рајху пре уласка земље у Други светски рат, личности чија је обавештајна делатност прерасла у мит и о којој се испредају многобројне легенде.

Кратак преглед садржаја магазина нуди довољно разлога да „Одбрана” буде ваше обавезно штиво у првим мартовским данима.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 346

НАСЛОВНА

Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ

УВОДНИК
Стр. 3
УВЕК И ПОНОВО

У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током фебруара
OГРОМАН ЗАДАТАК КОЈИ СЕ ЗОВЕ СРБИЈА

Стр. 8
Трећа година наставе из Основа система одбране Републике Србије у средњим
школама
ЗНАЊА ЗА ОДБРАНУ И ЈАЧАЊЕ ПАТРИОТИЗМА

Стр. 9
Сахрањени посмртни остаци Зорана Веселића, јунака са Кошара
ЖИВОТ ЗА ОТАЏБИНУ

ИНТЕРВЈУ
Стр. 10
Бригадни генерал Зоран Стојковић, директор Војнообавештајне агенције
СНАГА ИНФОРМАЦИЈЕ

КОМЕНТАР
Стр. 15
СРБИЈА ПРВА НА БАЛКАНУ

СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 16
Кадети Војне академије на зимском логоровању
ПРЕЖИВЕТИ НА ПЛАНИНИ

СИСТЕМ
Стр. 24
Оклопно-извиђачки батаљон БРДМ-2М
СИНТЕЗА ДВЕ ЉУБАВИ

Стр. 27
Један дан на батајничком аеродрому
МЛАДИ ПИЛОТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Стр. 30
Ватрена обука војника децембарске класе
ПРОВЕРА ПРЕД ОДЛАЗАК У ЈЕДИНИЦЕ

Стр. 36
Обука ронилаца Речне флотиле зими
РОЊЕЊЕ У ЕКСТРЕМНИМ УСЛОВИМА

Стр. 40
Уз Дан Техничког опитног центара
БЕЗ КОМПРОМИСА

Стр. 46
Сектор за превентивну медицину ВМА
ЖИВЕТИ СА КОРОНОМ

ВОЈНА ТЕХНИКА
Стр. 50
Најдуговечнији пушчани метак 7,62×54 mm R
ФЕНОМЕН РАТНE ТЕХНИКE

ГЛОБАЛНО
Стр. 56
Сајам наоружања и војне опреме у Абу Дабију
КАТАЛОГ ВОЈНЕ МОЋИ СВЕТА

ПАРАЛЕЛЕ
Стр. 62
Изасланик одбране Европске уније пуковник Пјетро Мостарди
ДОПРИНОС ЗАЈЕДНИЧКОЈ БУДУЋНОСТИ

Стр. 66
ДОПРИНОС РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗАЈЕДНИЧКОЈ БЕЗБЕДНОСНОЈ И ОДБРАМБЕНОЈ ПОЛИТИЦИ ЕУ

ГЛОБАЛНО – ПАРАЛЕЛЕ
Стр. 68
Историјски развој кинеске војне стратегије
ОД НАРОДНОГ ДО ИНФОРМАТИЗОВАНОГ РАТА

ИСТОРИЈА
Стр. 74
Пуковник Владимир Ваухник
У ЛАВИРИНТУ ШПИЈУНАЖЕ

СПОРТ
Стр. 79
Обележен Међународни дан војних спортова
ВОЈСКА СРБИЈЕ ДЕО СПОРТСКЕ ПОРОДИЦЕ

ОГЛАСИ
Стр. 80
Сервисне информације, конкурси